De Gentse band Headphone geeft carrièreadvies: stop rotteeieren bij je demo, zet je muziek gratis op het net en verkasje videoclipactiviteiten naar Zuid-Amerika.

Eind vorig jaar maakten jullie voor het nummer ‘Lidocaine’een interactieve videoclip. Fan van Clouseau?

(Lacht)Great minds think alike. Het idee kwam van Nico ( Steenkiste, de andere helft van Headphone; nvdr). Hij had op YouTube een interactieve goocheltruc met kaarten gezien. De goocheltruc zelf was belachelijk, maar het idee om tekstballonnetjes in een video te plaatsen, vonden we wel leuk. In het begin van de clip krijg je de keuze tussen een rode, blauwe en oranje pil. Het vervolg van de clip is afhankelijk van de pil die je aanklikt.

Bij Clouseau kon je ook in- en uitzoomen.

Het moet zijn dat Clouseau een groter budget had. (Lacht) Wat stond er weer in ons persbericht? ‘Gemaakt met een set kleurpotloden, onverantwoord veel enthousiasme en een budget dat net voldoende was om de doorsnee cameraploeg een keer te laten geeuwen.’

Met dat budget hebben jullie dan wel de Braziliaanse animator Everton Sebben betaald. Wat rekent die per uur aan?

Everton heeft ons ontdekt via MySpace. Intussen heeft hij al onze clips gemaakt, maar hij rekent inderdaad niet door. Hij houdt gewoon van onze muziek en is gedreven. Het maffe is dat we hem nog nooit hebben gesproken. We communiceren via e-mail.

Hij kan dus gewoon jullie buurman zijn?

(Lacht) Of mijn grootmoeder! Neen, hij maakt ook clips voor andere groepen en we hebben vooraf natuurlijk wel even zijn site gecheckt: evertonsebben. com.br. Daar staan een paar straffe staaltjes animatie op.

Leve MySpace, dus. Geloof je ook in het fenomeen van deMySpace-artiest?

Zoals Lily Allen? Ik geloof dat er artiesten zijn die er in het begin van hebben kunnen profiteren, maar intussen is dat spel hopeloos verzadigd. Vandaag kun je maar beter weer demo’s opsturen en – om op te vallen – er wat rotte eieren bij stoppen, dan hopen dat een platenbaas je op MySpace of een andere netwerksite ontdekt.

Warner Music heeft onlangs zijn videoclips van YouTube laten verwijderen. Blij dat jullie daar geen contract hebben getekend?

Ik kan me voorstellen dat hun kleinere artiesten daar niet zo gelukkig mee zijn. Maar om nu te zeggen dat ze ons niet meer mogen bellen… (Lacht) Neen, we zitten goed bij Pias, en ik kan me niet voorstellen dat zij onze clips ooit van YouTube zouden halen. Meer nog: ze hebben zélf onze eerste single online gezet – gratis. Achteraf hebben we er ook nog een pak exemplaren van verkocht. Voor beginnende groepen is het internet dus zeker geen vloek, maar veeleer een zegen.

Ian Marien is frontman van Headphone. Vrijdag staat de band in Groningen op het internationale showcasefestival ‘Eurosonic’ en daarna volgen nog zeven andere concerten in Nederland. Eind 2009 moet het tweede album klaar zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content