Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De HBO-komedie Silicon Valley doet met de computerwereld wat Entourage deed met de filmindustrie: ze in haar hemd zetten.

Entourage voor nerds, zo zou je de nieuwe Amerikaanse komische serie Silicon Valley kunnen omschrijven. Net zoals de reeks over de belevenissen van filmster Adrian Grenier komt Silicon Valley uit de HBO-stal en draait ze om een jongeman wiens carrière plotseling als een komeet de hoogte in schiet en de gevolgen daarvan voor hemzelf en de mensen om hem heen. Alleen is het decor hier niet de filmindustrie van Hollywood in Los Angeles, maar speelt alles zich een vijfhonderd kilometer noordelijker af in Palo Alto, het hart van de technologiewereld nabij San Francisco.

De jongeman in kwestie is Richard, een whizzkid die een nieuwe methode heeft ontdekt om bestanden te comprimeren zonder dat ze aan kwaliteit inboeten. Hij heeft zijn geesteskind ‘Pied Piper’ genoemd, en afgaand op de reacties van zijn collega’s uit de computerwereld zou Richards rattenvanger de technologie-industrie wel eens op haar kop kunnen zetten. En dus krijgt de jongeman tonnen geld aangeboden, enerzijds van zijn voormalige werkgever Hooli (een niet al te verholen parodie op Google), die het algoritme over wil kopen, anderzijds van durfkapitalisten die Richard willen helpen zijn eigen bedrijf te beginnen. Hij kiest het tweede en probeert daarna met vallen en opstaan, vanuit de huiskamer van een kompaan en samen met een paar andere techneuten, van zijn briljante idee een verkoopbaar product te maken.

Dat from zero to hero-verhaal is voor de makers – onder wie Mike Judge, hier vooral bekend als de man achter Beavis and Butt-head – een alibi om enkele onhebbelijkheden en rare kantjes van de technologie-industrie te belichten. Net zoals Entourage dat deed met Hollywood, alleen zijn er hier veel minder groupies of poolparty’s te bespeuren – in de wereld van de nerds is er zeer weinig oestrogeen – en des te meer lange nachtelijke programmeersessies en wedstrijden om ter best comprimeren. Maar de twee werelden hebben ook gelijkenissen die zich gemakkelijk in satire laten gieten, zoals de megalomanie: veel techneuten schijnen oprecht te denken dat ze de mensheid met hun werk aan het redden zijn. En het echte Palo Alto levert net zoals Hollywood veel inspiratie voor kleurrijke randpersonages. Richards bizarre geldschieter is bijvoorbeeld gebaseerd op een echte durfkapitalist uit de industrie.

De combinatie van de strijd van Richard en zijn vrienden om vooruit te komen en het satirische steekspel over de computerwereld levert in dit eerste seizoen alvast acht afleveringen heerlijke comedy op, niet om van uit je zetel te rollen van het lachen, wel erg amusant en genietbaar. Al blijft de vraag hoe en hoe lang de makers dit soort serie fris en leuk kunnen houden. Als we afgaan op Entourage: een seizoen of drie.

SILICON VALLEY SEIZOEN 1 ****

(Warner Home Video)

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content