MySpace is het onlinewalhalla voor muzikanten. Ook voor Frederik Meeuwis, bassist van postrocksensatie The Sedan Vault.

Ben jij vergroeid met je computer?

Neen, al zou ik moeilijk zonder kunnen. Elke dag verlies ik wel anderhalf uur aan het beantwoorden van mails en het onderhouden van onze MySpacepagina. Zeker tijdens het festivalseizoen wordt er veel over en weer gemaild. Ik ben de spilfiguur tussen de band en de buitenwereld, en regel alles – van routebeschrijvingen tot maaltijden en merchandising.

Ben je dan altijd en overal online om op zulke vragen voor de band te kunnen inspelen?

Zo’n computerfreak ben ik niet. Ik check wel elke dag mijn My-Spacepagina en die van de groep en post ook regelmatig iets op Twitter. Dat vind ik leuk, maar meer hoeft het niet te zijn. Ik was onlangs met vakantie in Frankrijk: een week offline, zonder gsm. Dat vind ik heerlijk. Dan merk ik dat ik nog geen verslaving heb ontwikkeld, en dat is toch een hele geruststelling. Ik wil niet Twitteren via mijn smartphone terwijl ik een boterham met choco eet, ik vind dat je dingen moet beleven.

Waar gaat jouw interesse naar uit als je surft?

Ik ga vaak op zoek naar nieuwe muziek en MySpace is perfect om nieuwe groepen te ontdekken. Zo ontdekte ik onlangs Grizzly Bear, een groep die ik nu grijs draai. Verder ben ik een ouderwetse googelaar: ik zie een band die ik niet ken op de affiche van Pukkelpop staan en dan tik ik die even op Google in. Ik bekijk ook vaak de agenda’s van de beste clubs in België, én in Nederland en Frankrijk. Alles draait bij mij om muziek.

Ontspan je je wel eens op Facebook?

Ik heb geen Facebook. Iedereen zeurt dat dat fijn is en dat ik dat ook moet hebben, maar ik heb geen behoefte aan communitywebsites. Hoewel: ik heb via MySpace wel al eens een lief leren kennen. Maar goed, ik heb geen zin om plots weer beste vrienden te worden met mijn maatjes uit de kleuterklas. Als ik die mensen al zo lang niet meer gezien heb, zal daar wel een reden voor zijn. Eigenlijk ben ik geen grote adept van de virtuele wereld.

Download je wel eens iets?

Sommige mensen vinden dat daar niets mis mee is, maar ik doe het niet. Ik weet hoeveel tijd artiesten in het maken van nummers stoppen – zeker kleine, onbekende artiesten. Als Koen Wauters zegt dat hij veel geld verliest omdat er gedownload wordt, vind ik dat flauwekul. Zulke mensen verdienen sowieso bakken geld. Het is natuurlijk wel leuk dat je als muzikant je muziek overal ter wereld kunt aanbieden. MySpace is daar handig voor, maar de cd’s die ik ooit gekopieerd heb, kun je op één hand tellen. En het waren dan nog slechte cd’s.

The Sedan Vault kun je de komende weken aan het werk zien op Marktrock (14/08) en Pukkelpop (20/08). Hun cd ‘Vanguard’ ligt nu in de winkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content