HUMAN TRAFFICKING

21.00 – VIJFTV

Vanavond, met Human Trafficking, wijkt VijfTV af van de softe programmalijn die ze als ‘vrouwenzender’ vaak volgt. In deze tweedelige tv-film binden twee agenten, vertolkt door de immer coole Donald Sutherland en de hier ietwat miscaste Mira Sorvino, de strijd aan met een Oost-Europese bende vrouwenhandelaars die overal ter wereld meisjes en vrouwen ontvoert en hen vervolgens in de uitzichtloze wereld van de illegale prostitutie dumpt. Bikkelharde misdaadbons van dienst is Robert Carlyle, een kerel van wie we, sinds we hem als Begbie aan het werk zagen in Trainspotting, weten dat hij gemeen uit de hoek kan komen.

In tegenstelling tot Matroesjka’s is Human Trafficking echter niet zo gewelddadig . Zeker, van tijd tot tijd verwijdden onze pupillen en neusgaten bij een scène waarvan de gruwel je in het gezicht slaat als een natte dweil – bijvoorbeeld wanneer een van de vrouwen beseft dat ze in de val is gelokt, en vervolgens in elkaar geslagen en verkracht wordt – maar tussen die wake up calls baggert de film door oeverloos traag verlopende scènes waarin mensen vooral praten, grienen of met een lege blik voor zich uitstaren.

De soundtrack laveert tussen slome liftmuziek en platte Eurodance, de plot lijdt onder meerdere ongeloofwaardige wendingen – de vader van een ontvoerd meisje slaagt erin via een of andere deus ex machina te infiltreren in de boevenbende en zijn dochter terug te halen – en een gebrek aan diepgang. De film eindigt na vier lange uren in een voorspelbare finale – de bende wordt opgerold en een moralistische speech over de verwerpelijkheid van mensenhandel. Jammer voor Donald Sutherland, maar zelfs hij kan dit vehikel niet redden. En ook jammer voor de slachtoffers van de mensenhandelaars, want die verdienen een doeltreffender aanklacht.

Beyoncé Reportage over de succesvolle diva, in de reeks Beroemd of Berucht. Zie ook vrijdag (22.00 – Vitaya). Alexandre le bienheureux ** Yves Robert, FR 1967. Luiaards op post voor deze dwaas-zachte anarchistische klucht met Philippe Noiret als landbouwer die weigert om nog uit zijn bed te komen. Een poëtische ode aan de vrijheid. (15.05 – RTBF) Star Wreck: In the Pirkinning ** Timo Vuorensola, FIN 2005. Trekkies worden op hun wenken bediend met deze parodie, liefdevol in elkaar gebokst over een periode van vier jaar door Finse fans van de intergalactische sf-avonturen. Vergeet een internethype als Snakes on a Plane: deze amateurfilm, met speciale effecten waar Hollywood jaloers op kan zijn, werd al meer dan vier miljoen keer gedownload (23.15 – Canvas) Being There *** Hal Ashby, VS 1979. Peter Sellers’ zwanenzang is een subtiele satirische parabel naar Jerzy Kosinski’s gelijknamige roman over een gewezen tuinier die voor een politiek genie wordt aangezien. Het feit dat hij alles van de tv geleerd heeft, maakt van dit sprookje ook een aardig statement over de mediacultuur (00.20 – BBC2) Frida ** Julie Taymor, VS-CDN-MEX 2002. Kleurrijk, maar niet altijd even sterk portret met visueel opmerkelijke magisch-realistische tableaus van de Mexicaanse schilderes en marxiste Frida Kahlo (rol van Salma Hayek), ‘de patroonheilige van het lippenstift- en lavendelfeminisme’ (00.25 – Ned 2).

Dieter Moeyaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content