[HUMAN INTEREST] IEDEREEN BEROEMD

Het programma dat op Eén de erg grote schoenen van Man bijt hond moet vullen, start maandag.

Maandag 27/8, 19.40 – Eén Op maandag begint de vermoedelijk heetste tv-herfst sinds lang, met als absolute blikvanger Iedereen beroemd. Dat actuaprogramma moet veertien jaar Man bijt hond doen vergeten. De relatieve rust waarin dat programma kon uitgroeien tot een onwaarschijnlijk succesnummer, is zijn opvolger alvast niet gegund. Hoe zal het Iedereen beroemd vergaan?

Pro

De eerste horde, een selectieve preview voor mediajournalisten en vervolgens voor de kijkers van Villa Vanthilt, is met succes genomen: de respons was haast unaniem positief. En omdat perceptie vandaag alles is, kan Iedereen beroemd zich geen betere aanloop wensen. Iedereen zal op maandag 27 augustus razend benieuwd zijn naar dat nieuwe programma dat vlak na Het journaal op Eén begint.

Hoewel we vooralsnog enkel kunnen afgaan op enkele losse items, lijkt Iedereen beroemd zich meteen onder de schaduw van Man bijt hond uit te werken. Erg slim was de nadruk leggen op straatinterviews en er zo op te wijzen dat nieuwsmagazines een geschiedenis kennen die veel verder teruggaat dan Man bijt hond: Terloops met Jan Van Rompaey, om maar iets te noemen.

Na de preview in Villa Vanthilt begonnen trendwatchers als Fons Van Dyck prompt te twitteren dat Iedereen beroemd de tijdsgeest perfect weet te vatten. Van Dyck wees daar al op bij het aanhoudende succes van Music for Life: ‘Bij deze acties ligt de nadruk sterk op de helpers. Door de radio- en televisieaandacht die ze bij hun schenking krijgen, wanen ze zich even helden.’ Straks mag dus elke Vlaming zich even de held wanen.

Iedereen beroemd neemt zich voor om minder dan Man bijt hond afhankelijk te zijn van de actualiteit, door eerder verzamelde items. Elke Neuville, Arnout Hauben en Mikhael Cops, alle drie ex-Woestijnvissers en nu via productiehuis De Chinezen betrokken bij Iedereen beroemd, weten waarom. Als je na de ochtendvergadering nog de baan op moet voor een item kun je vaak enkel terecht bij wie dan thuis zit: de in Man bijt hond soms wat te alomtegenwoordige bejaarden. Iedereen beroemd belooft diverser te worden.

Contra

Iedereen beroemd heeft zijn lot niet in eigen handen. Het programma start iets eerder maar krijgt vanaf maandag 17 september te duchten concurrentie van de nieuwe actuashow die live om half acht begint op Vier. Tom Lenaerts presenteert die, geflankeerd door hand-picked talent als Sofie Lemaire en Gilles De Coster, en dat alles bedacht door Woestijnvis. Mocht de naam op zich nog niet voldoende zijn als referentie, het productiehuis ontwikkelde eerder al formules als De laatste show en Man bijt hond, die voor jaren de standaard in hun genre zetten.

Het ontbreken van Woestijnvis legt nog een zwakte van Iedereen beroemd bloot. Met alle respect voor het talent dat ongetwijfeld aanwezig is op de VRT en bij De Chinezen, het zal echt geen sinecure worden om het nieuwe magazine even lang fris te houden als Man bijt hond. Dat kon steeds aankloppen bij tv-bollebozen als Jan Eelen voor een slimme uitsmijter of Neveneffecten Jelle De Beule en Jonas Geirnaert om loos te gaan met onwaarschijnlijke intermezzo’s als Kabouter Wesley en Gek of geniaal?

Tot slot, wie wil er in godsnaam, 44 jaar na Andy Warhols al te profetische woorden over fifteen minutes of fame, nog beroemd worden? Zullen er überhaupt nog voldoende argeloze stumperds ronddwalen in de straten van Vlaanderen om geheel onbevangen te reageren als er een microfoon onder hun argeloze neus wordt geduwd?

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content