De ster van ’54’, ‘Cruel Intentions’ en ‘Crash’ zorgt alweer voor deining, dit keer als oorlogsheld.

U speelt de rol van John ‘Doc’ Bradley, de hospik die mee de Amerikaanse vlag omhoogduwde op die wereldberoemde foto. Heb u Bradleys zoon James ontmoet, de coauteur van het boek waarop de film is gebaseerd?

Ryan Phillippe: Hij was vaak aanwezig op de set en we hebben samen prachtige momenten beleefd. Zo is Doc op een bepaald moment gewond, en hoort hij terwijl hij op de grond ligt iemand om hulp schreeuwen. Ondanks de granaatscherf in zijn been gaat hij, in de gietende regen en over de rotsen, op zoek naar die gewonde jongen. Ik lonkte even naar James Bradley, die stond toe te kijken terwijl ik die heroïsche daad van zijn vader naspeelde, en de tranen stonden in zijn ogen. Waarop ook ik moest beginnen huilen. Maar door mijn tranen zag ik hem zijn duim opsteken.

Clint Eastwood ging naar verluidt tot het uiterste om geen enkel historisch detail te missen.

Phillippe: Soms ensceneerde hij zelfs beelden die hij zich uit reportages in Time of Life herinnerde. Bij sommige scènes liepen er 500 mannen machinegeweren af te vuren. Je weet wel dat het allemaal fake is, maar als die filmbommen vlak naast je ontploffen, lijkt het echter dan echt, hoor. Een ander voorbeeld: ik had een levensgrote dummy op mijn hotelkamer liggen om EHBO op te oefenen. Want als een figurant zijn enkel verzwikte, moest ík een steunverband aanleggen. Eastwood verwacht dat je de job van je personage kent. Het kamermeisje moet zowat een beroerte hebben gekregen toen ze voor het eerst kwam schoonmaken.

Intussen werkt u aan een andere film over oorlog: ‘Stop-Loss’ van Kimberly Peirce.

Phillippe: Het is losjes gebaseerd op de belevenissen van haar broer, die in Irak gediend heeft. Als ik dan toch niet thuis bij mijn kinderen kan zijn (Phillippe heeft een zoontje van drie en een dochtertje van vier met Reese Witherspoon, nvdr.), wil ik films maken die er tenminste toe doen.

Klopt het dat je ook plannen hebt om zelf te schrijven of te regisseren?

Phillippe: Volgend jaar ga ik waarschijnlijk regisseren, ja. Maar daar is geen haast bij. Ik heb al een paar dingen geschreven. Ik hou van het idee dat mensen fouten maken. Ik hou van wanhoop – daar komt een hoop comedy uit voort. De beste films geven je iets nieuws om over na te denken. Ik heb geen zin om twee uur in een bioscoop te zitten voor een lamme, doofstomme vertoning. Ik wil opgewonden raken.

VANAF 25/10 IN DE BIOSCOOP

Cristy Lytal

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content