Vlaanderens favoriete absurdist kent z’n computer. Het internet vindt hij wel wat overroepen.

We zijn zo vrij geweest je even te googelen: er blijkt helemaal geen Hugo Matthysenwebsite te bestaan.

Ik zou niet weten wat er mee te delen. Misschien kan ik wel een forum opzetten. Dan schrijft mijn familie hoe geweldig ze mij wel vinden en scheldt de rest van België me anoniem de huid vol. Die behoefte heb ik niet.

Misschien hebben wij wel behoefte aan een nieuwe site van ‘Het Peulengaleis’?

In ’99 zijn we daarmee begonnen, twee jaar heb ik het volgehouden. Het was een helse bedoening en voor de tijd die ik erin stak, kreeg ik eigenlijk weinig terug. Wat dat betreft, is het internet volgens mij toch erg overroepen.

Je zal je niet snel aan een blog wagen?

Als voorstander van creatie juich ik bloggers toe. Alleen besef ik dat de wereldwijdheid van het web niet meer dan een illusie is. Je kan het vergelijken met iemand die op café aan de toog staat te roepen. Ik zal er alleen toevallig iets van oppikken in het voorbijwandelen.

Wat doe je dan wel op het internet?

E-mailen, vliegtickets kopen en het nieuws volgen. Even ter informatie: de vrt-nieuwssite blijft in mijn favorieten staan, maar ik vind deredactie.be wel een absolute miskleun. Als ik nieuws wil, hoef ik niet het hoofd van Wim De Vilder te zien. Volgens mij zullen ze ook wel op zichzelf uitgekeken raken.

Je staat in Vlaanderen bekend om je absurde humor. Vind je die online?

Daar heb ik eigenlijk nog niet naar gezocht. Wel absurd vind ik de vele complottheorieën die op het internet gepost worden. Een voorbeeld? Dat The Beatles verdoken nazi’s waren, omdat ze op Duitse instrumenten speelden en hun teksten een eerbetoon aan de Führer zouden zijn. Of geef gewoon eens ‘9/11’ in op Google.

Ben je zelf bedreven met de computer?

Ik ken er toch wel iets van. Toen ik in 1988 mijn eerste computer kocht, zat ik in de voorhoede. Twee jaar nadien heb ik mijn eerste Mac gekocht, omdat dat voor muziek en beeldvorming toch als de standaard wordt beschouwd. Dankzij Final Cut Pro kan ik thuis ook monteren.

Zoals de welbekende ‘Vetzakken’-animatie een mooi staaltje van huisvlijt is. Hoe heb je dat klaargespeeld?

Wel, de animatie heb ik voor de helft in Flash gemaakt en dan omgezet in Final Cut Pro. De achtergrond heb ik zelf gefilmd met een camera op mijn auto om het dan in Flash te integreren en het geheel met Blue Key te bewerken. Een hele klus dus.

Heb je als computerkenner nog een ultieme tip?

Maak op tijd een back-up! En investeer in een fatsoenlijke printer. Zelf maak ik geen foto’s, ik onthoud wel hoe de plekken waar ik geweest ben eruitzien. Maar als ik denk aan de miljoenen foto’s die dagelijks genomen en geprint worden, vraag ik me af wat daar binnen tien jaar nog van overblijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content