http://3voor12.vpro.nl, vanaf 16/5 (voor de volledige programmatie in het openingsweekend, zie de website)

Liefhebbers van alternatieve muziek aller landen, verenigt u, want 3voor12 is vanaf dit weekend ook een volwaardig tv-station. Enkel op internet te bekijken weliswaar, maar goed. 3voor12, een initiatief van de VPRO, begon vijf jaar geleden als een website voor alternatieve rock en dance. Sindsdien kun je er on demand radioshows, songs en concertopnames (her)beluisteren of via het artiestenarchief je kennis over alternatieve groepen bijspijkeren. Op vrijdag 16 mei wordt 3voor12 een tv-kanaal en vanaf dan zullen op de site 24 uur op 24 clips, liveshows en documentaires te zien zijn. Je kunt de zender via breedband bekijken, of via een gewone telefoonlijn (maar dan wel op postzegelformaat).

Eindredactrice Leonieke Daalder: Het tv-kanaal is een logisch vervolg op de website, we zetten nu immers al een pak filmmateriaal op het net. En ons vijfjarig bestaan leek een mooi moment om te starten. Maar het aanbod van alternatieve muziek op televisie wordt ook alsmaar schraler. Bij commerciële muziekstations is het sowieso minnetjes, maar Lola da Musica is ondertussen ook al afgevoerd en Paradiso Live… We krijgen van platenmaatschappijen vaak te horen dat ze met hun clips van alternatieve groepen nergens terechtkunnen.

Maar een tv-station op internet, is daar wel een publiek voor?

Daalder: De website trekt nu zowat 120.000 unieke bezoekers per maand. Dat is een goede score, zeker omdat enkel mensen met breedband er volledig van kunnen genieten. Hoeveel mensen er zullen kijken, daar zijn we ook niet zo hard mee bezig. We willen met de zender starten nu het nog spannend is, nu we nog voorop kunnen lopen. Toen we met de site begonnen, was dat ook een heel risico, en dat is goed afgelopen. Hopelijk nu weer.

In de programma’s van het openingsweekend zie ik een pak Nederlandse en Belgische groepen: Mauro, Das Pop, Admiral Freebee, Spinvis, Raymzter… Een bewuste keuze?

Daalder: Het is natuurlijk meestal makkelijker om Nederlandse en Belgische groepen te strikken voor een opnamesessie. Maar 3voor12 is ook een onderdeel van een publieke omroep, en wij zien het als onze taak om Nederlandse en Belgische groepen – die toch minder kansen krijgen – onder de aandacht te brengen. Ik bedoel maar, als wij het al niet meer doen, wie dan wel?

DOOR STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content