HOW TO LIVE LONGER

20.15 – VIJFTV

Elke sigaret kost 11 minuten van je leven. Als je elke avond je tanden flost, leef je gemiddeld 6,5 jaar langer. Voor elke 4 kilogram die je te veel weegt, sterf je 36 dagen vroeger dan normaal. Dat soort opbeurende weetjes kom je te weten in How To Live Longer, een nieuwe realityreeks van de BBC, waarin enkele gezondheidsdeskundigen langsgaan bij John met de pet om hem erop te wijzen hoe hij zijn eigen graf aan het delven is. Amanda Hamilton is voedingsdeskundige en expert op het vlak van homeopathie en iriscopie, de leer die zegt dat je aan de hand van iemands ogen kunt aflezen wat er scheelt met zijn of haar lichaam. Ian Philp is dan weer de directeur van de Britse vereniging van senioren en neurologische aandoeningen. Hij is adviseur geweest bij de Wereldgezondheidsorganisatie en het departement voor welzijn van Engeland, Canada, Australië, Nederland en Hongkong en geeft overal ter wereld lezingen. Samen trekken ze elke week naar een Britse man of vrouw om hem of haar een nieuwe en gezondere levensstijl aan te leren.

Het concept klinkt verdacht veel als Je Bent Wat Je Eet op VTM, maar How To Live Longer weegt toch iets zwaarder dan die reeks. Het ‘Red een medemens van zijn ondergang’-stukje is immers maar een deel van het programma. Ondertussen wordt er ook achtergrondinformatie gegeven over wat er met ons lichaam gebeurt naarmate het veroudert en komen verschillende deskundigen advies geven over hoe we langer kunnen leven. Overigens, als u nu al wilt weten wanneer u zult sterven: er staat op www.bbc.co.uk/health/tv_and_radio/live_longer een test waarmee u kunt nagaan hoe erg uw levensstijl uw lichaam aantast. Ideaal om welgemutst de zomer in te gaan!

Jacht op de groene baret Reportage waarin 23 jonge Franse mariniers worden gevolgd die een bikkelharde opleiding volgen in de hoop een plaatsje te veroveren in de Forces Spéciales, de elite van het Franse leger (20.00 – Canvas) Morning Sun Documentaire over de Culturele Revolutie in China (1964-1976) waarbij miljoenen Chinezen omkwamen, met getuigenissen van toenmalige medespelers en slachtoffers (23.45 – Ned3) I Dreamed of Africa(0) Hugh Hudson, VS 2000. Het wordt een cliché, maar knip Basinger en co uit de film en je hebt de essentie van wat deze film van Chariots of Fire-regisseur Hudson in wezen is: een schaamteloze, stroperige hommage – met dank aan componist Maurice Jarre – aan de grandeur van de Afrikaanse natuur (21.05 – VijfTV) L’enfance nue ** Maurice Pialat, FR 1968. ‘Dit is een egocentrische film waar ik zelf ook niet naar zou gaan kijken’, aldus de altijd voor controverse te vinden Pialat over zijn door Truffaut geproduceerd langspeelfilmdebuut. Dit hyperrealistische, intimistische sociale drama is een neef van Les 400 coups: een documentaire, zonder enige brok sentiment gefilmde studie over een moeilijk weeskind dat geplaatst wordt bij een arm bejaard koppel. (22.50 – Arte) Final Analysis * Philip Joanou, VS 1992. Zielenknijper Richard Gere raakt verstrikt in het net van de zussen Kim Basinger en Uma Thurman. Regisseur Joanou mocht zijn talenten eerder etaleren in U2: Rattle and Hum en de Sean Pennfilm State of Grace, maar sinds deze niet altijd even heldere neo-Hitchcock-thriller bleef het opvallend stil rond hem (22.50 – Kanaaltwee).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content