Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Moederliefde – Op zoek naar een opvolger voor ‘Friends’? ‘How I Met Your Mother’ brengt verlossing.

Reeks: zzzz Extra’s: zzzz 20th Century Fox

Reeks.How I Met Your Mother hoort thuis in het rijtje Amerikaanse sitcoms van de afgelopen jaren – 30 Rock, Scrubs, Arrested Development… – die bij ons niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. De reeks loopt wel op het Vlaamse scherm, op vtm meer bepaald, maar dan in de late namiddag, en de mensen die op dat tijdstip voor de buis zitten en willen lachen, zitten waarschijnlijk naar Villa Politica te kijken. Nu het eerste seizoen eindelijk op dvd verschijnt – in de VS begint dit najaar seizoen zes op televisie – is het dus tijd voor een verdiende herwaardering van de reeks.

How I Met Your Mother gaat van start in het jaar 2030, als ene Ted Mosby besluit om zijn zoon en dochter te vertellen hoe hij en hun moeder bij elkaar zijn gekomen. Daarna zappen we terug naar 2005 en zien we hoe Ted samenhokt met twee van zijn beste vrienden, Marshall en Lily, een koppel dat al negen jaar samen is en op trouwen staat. Hun verloving doet Ted besluiten dat het op zijn 27e tijd is om ook op zoek te gaan naar een partner voor het leven, tot ongenoegen van zijn andere vriend Barney, een cynische en seksistische rokkenjager.

Dat het verhaal grotendeels via flashbacks wordt verteld, is het enige aspect waarop How I Met Your Mother buiten de lijntjes kleurt. Voor de rest is dit een klassieke komische reeks over een groepje twentysomethings die op de drempel van het volwassen leven staan en met de nodige twijfels beslissingen nemen over hun toekomst. Zoals Friends dus, de reeks waaraan How I Met Your Mother erg doet denken: Ted heeft zelfs een knipperlichtrelatie met een tv-journaliste die goed lijkt op die tussen Ross en Rachel. Net daarom is het des te vreemder dat de reeks hier nooit is doorgebroken, want How I Met Your Mother is een van de weinige Friends-epigonen die even goed zijn als het voorbeeld. Meer nog: deze reeks is zelfs een stukje sterker, want naast de vele geslaagde grappen en personages van vlees en bloed heeft How I Met Your Mother een extra troef in Barney. De volbloedmacho is ‘a man you love to hate’, die Ted bijstaat met heerlijk fout advies als ‘Er is maar één reden om een maand te wachten voor je seks hebt: het meisje in kwestie is zeventien jaar en elf maanden oud’. Wie de afleveringen van Friends na de talloze herhalingen intussen kan naspelen, weet dus waarheen.

Extra’s. Bloopers, audiocommentaar, clips en een making-of.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content