Met nieuwe filmsals Bolt, Monsters vs. Aliens en Avatar krijgt digitale 3D het komende jaar nog eens een flinke boost. Maar: zijn de bioscopen en het publiek er wel klaar voor?

Als het van Hollywood afhangt, wordt 2009 het jaar van digitale 3D – na klank en kleur de derde grote cinematografische revolutie. Iederéén lijkt in de weer met de nieuwe technologie, die meer mogelijkheden biedt, grotere winstmarges oplevert én door haar unieke kijkervaring het antwoord op home entertainment zou moeten zijn. Behalve de vijftien 3D-films die Disney op stapel heeft staan, komen ook Avatar van James Cameron en de Kuifje-verfilming van Peter Jackson en Steven Spielberg eraan.

Maar: volgens insiders zou de hele 3D-onderneming wel eens Hollywoods nieuwste flop kunnen worden. Veel bioscopen hebben de dure projectie-updates nog niet doorgevoerd. In de VS zijn slechts 1300 van de 40000 zalen er klaar voor, en van de paar honderd 3D-schermen in Europa bevinden er zich zowat tien in België. Zo zouden de studio’s hun gekoesterde prenten niet eens aan het publiek kunnen slijten.

Toch blijven de bobo’s van Tinseltown geloven dat 3D dit jaar door de massa niet langer met vervelende brilletjes en knudde B-films zal worden geassocieerd. Nieuwe digitale camera’s en herbruikbare plastic brilletjes moeten de beleving realistischer maken, en dus meer bezoekers lokken die ook meer willen betalen. Wishful thinking of nakende realiteit? Afspraak over een jaar.

Monsters vs. Aliens

(DreamWorks, 1 april)

Als marsmannetjes de aarde dreigen te veroveren, ziet de Amerikaanse president geen andere optie dan zijn ultieme wapen in te zetten: een stel monsters dat al jaren op een geheime militaire basis leeft. Denk Mars Attacks, maar met de stemmen van Seth Rogen, Reese Witherspoon en Kiefer Sutherland én met geleiklompen, reuzeninsecten en 50 meter hoge blondines.

Bolt

(Disney, 11 februari)

In de beste Disneyfilm in jaren ondervindt Bolt – de keffende ster van een populaire tv-reeks – dat hij in het echte leven heel wat minder superkrachten heeft.Een viervoetige variant op The Truman Show, met de stem van John Travolta en Pixargoeroe John Lasseter in zijn Disneydebuut als uitvoerend producent.

Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs

(Twentieth Century Fox, 1 juli)

In deze threequel rond Manny de mammoet en zijn prehistorische buddies blijkt het babyboom, al dreigen hongerige dinosauriërs het prille familiegeluk te bederven. Het 3D-debuut van Twentieth Century Fox.

Coraline

(Universal, 21 oktober)

Henry Selick – regisseur van Tim Burtons The Nightmare before Chistmas -tekent met deze verfilming vanNeil Gaimans bestseller voor’s werelds allereerste stopmotion-film in digitale 3D.In dit lugubere avonturensprookje belandt de jongetitelheldin in een parallelwereld vol nepouders, rare buren en andere kwieten.

Avatar

(Twentieth Century Fox, 16 december)

James Camerons eerste fictiefilm sinds Titanic is de eerste liveactionblockbuster – met echte acteurs als Sigourney Weaver – die met de revolutionaire Fusioncamera werd gedraaid en in een virtuele studio werd ontwikkeld. De langverwachte sf-prent over astronauten die op de planeet Pandora door humanoïden worden belaagd, zou 220 miljoen dollar kosten en kan bepalend zijn voor de toekomst van 3D.

Door Dave Mestdach

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content