Na X-Men en Spider-Man gaan straks ook andere geesteskinderen van Stan Lee heroïsch tekeer op het witte doek.

Verblind door het succes van Batman, Blade, X-Men en nu ook Spider-Man werpen de Amerikaanse filmmaatschappijen zich en masse op de markt van stripverhalen. Vooral misdaadbestrijders met bovennatuurlijke krachten doen het uitstekend. In totaal zitten op dit moment meer dan honderd films in voorproductie met een legendarische superheld in de hoofdrol. Wellicht zal nauwelijks een kwart daarvan ook echt worden ingeblikt, maar het toont in elk geval aan dat de filmindustrie van plan is om de hype grondig uit te melken.

Superman en zelfs de Teenage Mutant Ninja Turtles worden binnenkort alvast gereanimeerd, Ghost Rider en Dragon Ball maken hun bioscoopdebuut en Batman keert nog minstens twee keer terug. Darren Aronofsky, die onlangs voor het voortreffelijke Requiem for a Dream tekende, trekt de franchisehandel volgend jaar weer op gang met Batman: Year One. En dan zijn er nog de roemruchte troetelkinderen van Stan Lee…

X2 (2003)

Vast staat dat zowel Patrick Stewart als Hugh Jackman, Halle Berry, Famke Janssen, Anna Paquin, Rebecca Romijn-Stamos en James Marsden hun respectievelijke rollen opnieuw zullen opnemen. Ook regisseur Bryan Singer keert terug en zou naar verluidt een aantal nieuwe personages introduceren. De geruchtenmolen noemt onder meer Nightcrawler, Angel en Jubilee, maar het is best mogelijk dat Singer opteert voor personages die niet in de stripverhalen voorkomen. Slechterik van dienst is ook nu weer Ian McKellen, die de rol van Magneto herneemt.

The Hulk (2003)

Televisiester Lou Ferrigno keert alvast niet terug als het groene monster in The Hulk van Ang Lee. De Taiwanese filmmaker gaf de krachtpatser wel een gastrol en doet verder een beroep op Jennifer Connelly, Sam Elliott, Nick Nolte en de Australische acteur Eric Bana als Bruce Banner. Enerzijds is Lee een eigenaardige keuze voor een project waarvan Universal Pictures hoopt dat het een schare popcornvreters naar de bioscoop lokt. Anderzijds geldt hetzelfde voor Bryan Singer ( X-Men) en Sam Raimi ( Spider-Man). Grote filmmakers blijven kennelijk kleine kinderen.

Daredevil (2003)

De relatief onbekende Mark Steven Johnson ( Simon Birch) is ingehuurd om de opnames van Daredevil in goede banen te leiden. Nadat Guy Pearce en Edward Norton de producenten wandelen hadden gestuurd, ging de hoofdrol uiteindelijk naar Ben Affleck. Elektra, het kordate vriendinnetje van de superheld, wordt vertolkt door Jennifer Garner uit de televisieserie Alias. De kans bestaat overigens dat er later nog een spin-off komt met Elektra in de hoofdrol. Op dit moment heeft Warner Bros. soortgelijke plannen met het personage van Catwoman uit Batman.

Spider-Man 2 (2004)

Columbia Pictures wachtte de fenomenale bioscoopresultaten van Spider-Man niet af om aan het vervolg te beginnen. Zowel regisseur Sam Raimi als hoofdrolspelers Tobey Maguire en Kirsten Dunst tekenden lang vóór de film in première ging voor Spider-Man 2. Welke schurk het nu tegen de spinnenman zal opnemen, blijft voorlopig een goed bewaard geheim. Doctor Octopus lijkt de meest voor de hand liggende keuze. The Kingpin wordt het in geen geval, want die neemt het in de gelijknamige film van Mark Steven Johnson al op tegen Daredevil.

Fantastic Four (2004)

Er liggen al geruime tijd plannen op tafel om de avonturen van superhelden Mr. Fantastic, Invisible Girl, Human Torch en Thing op het witte doek te brengen. Maar toen regisseur Chris Columbus afhaakte om de franchisehandel van J.K. Rowling verder uit te melken, gaf 20th Century Fox er de voorkeur aan om eerst Daredevil in productie te stoppen. Aan Fantastic Four wordt voorlopig alleen de naam van regisseur Peyton Reed ( Bring It On) gekoppeld. De casting ging vooralsnog niet van start. Het scenario van Columbus zou naar verluidt wel behouden blijven.

(BVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content