HOERA CULTUUR!

Lien Van de Kelder in 'Hallo cultuur!' Cultuur zonder pretentie.

Vrijdag 11/1 19.30 – Canvas

Een lichtvoetige culturele agenda! Gepresenteerd door Lien van de Kelder! Canvas had amper de start van Hoera cultuur! aangekondigd, of cultuurcolumnisten kropen al in hun pen om ‘verkleutering!’ te roepen. ‘Ik was eerlijk gezegd verbaasd door de felle reacties’, zegt Lien Van de Kelder. ‘Bij fictie ben ik het al gewoon dat er na één aflevering geoordeeld wordt, maar bij cultuur gebeurt dat blijkbaar al voor iemand iets gezien heeft. (lacht) Nochtans heeft Hoera cultuur! niet de minste pretentie. Het is gewoon een klein, fijn programma dat de mensen wegwijs wil maken door het cultuuraanbod zonder een mening op te dringen.’

Hoe ben jij erbij betrokken geraakt?

LIEN VAN DE KELDER:Hoera cultuur! bestaat uit filmpjes van de Cobra.be, de cultuurwebsite van de VRT, die op deze manier een breder publiek moeten bereiken. Dat ze mij als presentatrice hebben gevraagd, komt doordat ik al eerder met de mensen van Cobra.be heb gewerkt. Tijdens de Koningin Elisabeth Wedstrijd presenteerde ik Cobra’s Classical Battle, een project rond kinderen en klassieke muziek. Ik vond het een openbaring om te zien hoeveel kinderen intensief met klassieke muziek bezig zijn.

Is klassiek ook een van de kunstvormen die je zelf op de voet volgt?

VAN DE KELDER: Ja, maar ik lees ook veel en ik ga heel vaak naar de film. Zo ben ik pas nog naar Beasts of the southern wild gaan kijken, een fantasierijk verhaal dat op een heel mooie manier verteld werd.

‘Hoera cultuur!’ kreeg er meteen van langs. Een columnist bij ‘De Standaard’ oordeelde dat het woord ‘hoera’ hem te veel oplegde hoe hij zich moest voelen en ‘cultuur’ vond hij dan weer een te duur woord. En nu jij.

VAN DE KELDER: Ach, het is maar een titel. Hoera cultuur! werpt gewoon een blik op de culturele agenda. Het richt zich dus niet op de experts, maar op de mensen met een gezonde nieuwsgierigheid naar cultuur.

Leef je met een klein hartje naar de première toe? In ‘Reyers Laat’ moest men nog maar eens oprakelen dat ruim zes jaar geleden Rick de Leeuw als presentator van ‘De Leeuw in Vlaanderen’ de Vlaamse schrijver Jos Vandeloo niet kende.

VAN DE KELDER: Nee hoor. Je kan toch niet alles weten? Ik heb ook in Reyers Laat gezegd dat dit wel de ziekte van deze tijd lijkt: iedereen moet van alles op de hoogte zijn. Er wordt van mij niet verwacht dat ik de alwetende cultuurkenner ben, wel dat ik zoveel mogelijk mensen in cultuur probeer te interesseren. En dat is een goede zaak, toch?

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content