Dinsdag 10/4, 23.00 – Canvas

De geschiedenis van het terrorisme in drie docu’s? Dat is het ambitieuze doel dat Fransman Michael Prazan met History of Terrorism voor ogen heeft. ‘Ik stel me al heel lang de vraag wat het precieze doel van terroristen is, hoe ze hun werkwijze verantwoorden en hoe het komt dat we ze vanwege hun daden ontmenselijken’, legde Prazan zijn motieven uit tijdens een interview met de Franse radio. ‘Hoe is het zover kunnen komen? Waar liggen de wortels van het terrorisme? Wat is de politieke, ideologische en historische context? Wat is het verschil of het verband tussen terrorisme en revolutie, vrijheidsstrijd en guerrilla? Op die en nog een pak andere vragen wilde ik een antwoord vinden.’

Je begint je documentaire over de geschiedenis van het terrorisme vlak na WO II. Waarom?

MICHAEL PRAZAN: Op dat moment is er een belangrijke omwenteling gekomen in de definitie van terrorisme. Tot en met WO II was terrorisme een subjectief begrip, vaak gebruikt om de acties van de vijand mee te bestempelen. Of je nu vrijheidsstrijder of terrorist was, daar kon over gediscussieerd worden. Na de oorlog zijn terroristische organisaties ook mensen buiten het leger als doel beginnen te viseren. Dat maakt de definitie van terrorist volgens mij heel wat objectiever: je raakt bewust burgers.

Je laat terroristen zelf aan het woord. Een heikele keuze, want zo geef je hen een platform, niet?

PRAZAN: Die keuze heb ik van bij het begin gemaakt, omdat ik net hun verantwoording van hun daden wilde horen. Zo probeer ik te snappen waarom ze naar terreur grijpen. Ze beschouwen zichzelf niet als criminelen, en slechts een enkeling heeft spijt van zijn daden. Terroristen zijn niet de eenvoudigste mensen om mee te praten, omdat ze helemaal van hun gelijk doordrongen zijn. Ik ben me tijdens die gesprekken wel altijd bewust gebleven van hun daden. Gevaar om sympathie voor hen te voelen was er dus niet.

En gevaar voor eigen leven?

PRAZAN: Er was wel een spannende ontmoeting met een Palestijnse terroristenleider. Het Israëlische leger mocht er niet achterkomen, waardoor alles heel clandestien moest gebeuren. En dan zit je op een zeker moment op een onbekende plek, omgeven door mannen met machinegeweren, oog in oog met een leider die duidelijk niet veel nodig heeft om het op zijn zenuwen te krijgen. Ja, toen kneep ik hem wel even.

Zal terrorisme ooit verdwijnen?

PRAZAN: Zolang er media zijn, zit dat er niet in, vrees ik. Je moet ook oog hebben voor het verbnd tussen media en terrorisme. Terroristen begaan hun acties onder meer om de aandacht van de media te trekken, omdat die volgens hen een platform bieden. De expansie van het terrorisme en die van de media lopen niet toevallig gelijk.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content