HIS REMASTERED VOICE

Nu John Lennons solowerk netjes geremasterd en digitaal opgepoetst in de winkels ligt te wachten om door liefhebbers jong en oud herontdekt te worden, toch even uw geheugen opfrissen: het verhaal achter Lennons acht soloplaten.

John Lennon/Plastic Ono Band l 1970

De split van The Beatles had John Lennon tot grondig zelfonderzoek genoopt en de primal scream-therapie van Arthur Janov leek hem daar het geschikte middel voor. Het resultaat was een ronduit confessionele plaat waarop hij onverwerkte trauma’s als de dood van zijn moeder en de afwezigheid van zijn vader op haast exhibi-tionistische wijze met de wereld deelt.

Imagine l 1971

Op wat wellicht zijn bekendste plaat is, mocht John Lennon dan wel hardop dromen over ‘a brotherhood of man, sharing all the world’, maar zelf was hij niet bepaald vergevingsgezind als het op zijn beef met Paul McCartney aankwam. Bij Imagine zat niet alleen een aan Macca gerichte spotprent, in How Do You Sleep? kreeg hij ook nog te horen dat ’the only thing you done was ‘Yesterday’.’

Some Time in New York City l 1972

Nauwelijks woonden John en Yoko in New York – eerst in Greenwich Village, later in The Dakota Building aan Central Park – of ze kregen de immigratiedienst, de CIA en zelfs Richard Nixon himself op hun dak. In die grimmige sfeer van spionage- en afluisterpraktijken nam Lennon de meest maatschappijkritische en politiek geëngageerde plaat uit zijn carrière op.

Mind Games l 1973

De openlijke klopjacht van de Amerikaanse autoriteiten op John en Yoko zorgde voor echtelijke spanningen en aan het begin van de opnames voor Mind Games besloot het koppel (tijdelijk) uit elkaar te gaan. Het was het begin van Lennons fameuze ‘lost weekend’, in werkelijkheid een periode van achttien maanden die hij – nota bene op voorspraak van Yoko – met zijn Chinees-Amerikaanse minnares May Pang doorbracht.

Walls and Bridges l 1974

Lennons vijfde plaat klinkt even chaotisch als zijn leven er halverwege de jaren 70 toeging. De gewezen Beatle zakte steeds verder weg in drugs en alcohol en sleet het grootste deel van zijn tijd in drank- en goktenten. Getuige songs als Nobody Loves You (When You’re Down And Out) had Lennon rock bottom bereikt, maar met Whatever Gets You Through The Night – een duet met Elton John – scoorde hij ook een onverwachte hit.

Rock ‘n’ Roll l 1975

Tijd voor een plicht-pleging tussendoor: om een plagiaatproces te vermijden – Come Together was grotendeels ontleend aan Chuck Berry’s You Can’t Catch Me – had Lennon aan publisher Morris Levy beloofd een oldiesplaat te maken met minstens drie van ‘zijn’ songs. Op die manier zou Lennon hem onrechtstreeks terugbetalen in royalty’s. Rock ‘n’ Roll was niets meer dan een minnelijke schikking.

Double Fantasy l 1980

Toen Yoko na drie miskramen eindelijk zwanger was van zoontje Sean, besloot het echtpaar Lennon-Ono zich op zijn gezinsleven te concentreren. Vijf jaar lang vernam de wereld haast niets van de gewezen Beatle. Tot hij in 1980 kwam aanzetten met een heuse coming of age-plaat waarop hij en Yoko elkaar afwisselend toezongen als betrof het een muzikale dialoog. Drie weken na de release werd Lennon vermoord.

Milk & Honey l 1984

Mark David Chapman had toegeslagen midden in de opnames van de opvolger van Double Fantasy. Pas drie jaar na de bloedige aanslag op de stoep van The Dakota Building vond Yoko de kracht en de moed om uit de demo’s en half- afgewerkte opnames alsnog een coherent geheel te distilleren. Milk & Honey werd postuum uitgebracht en zal voor altijd Lennons laatste studioplaat zijn.

(V.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content