HIPHOP HOERA!

TERRENCE HOWARD in EMPIRE: pimp up the volume.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De nieuwe Amerikaanse sensatie Empire is een hiphopsoap van formaat, weliswaar met een beperkte houdbaarheid.

De tijd dat reeksen als Lost, Desperate Housewives of 24 tot de verbeelding van de critici spraken en tegelijk miljoenen kijkers bereikten, ligt achter ons. Het aanbod is dermate gegroeid en het publiek is zo versplinterd geraakt dat grote Amerikaanse zenders als ABC of CBS alleen nog maar kunnen dromen van de weerklank en het succes van bijvoorbeeld Lost. Alle zenders? Nee, in de herfst van 2014 lanceerde Fox in de VS Empire, een reeks die moedig weerstand bood en de gevestigde orde even op haar kop zette. Een serie die van bij het begin insloeg, gedurende het eerste seizoen steeds meer kijkers verzamelde en uiteindelijk een groter publiek bereikte dan de succesvolle sitcom The Big Bang Theory of misdaad-van-de-weekserie NCIS. Nochtans hield de naam van de reeks min of meer een voorspelling in.

Empire speelt zich af in de wereld van de hiphop en draait rond Lucious Lyon (Terrence Howard), een voormalige drugsdealer die zijn eigen muzieklabel heeft uitgebouwd – Empire Entertainment. Wanneer hij ontdekt dat hij aan een ongeneeslijke zenuwziekte lijdt, begint hij na te denken over zijn opvolging, en dat leidt tot een machtsstrijd tussen zijn drie zonen Andre, Jamal en Hakeem. Een gevecht dat nog heftiger en intenser wordt wanneer Cookie, de ex-vrouw van Lucious en de moeder van zijn drie zonen, uit de gevangenis wordt vrijgelaten en zich met de zaken komt bemoeien – onder meer door de helft van Empire Entertainment op te eisen. Elke korte inhoud van Empire doet het verhaal onrecht aan, want dit is typisch zo’n reeks die met heel veel plezier de geloofwaardigheid opgeeft in ruil voor een verrassende plotwending of een schokkende cliffhanger. Vond u dat Scandal te traag vooruitging, dat Revenge te realistisch was of dat Nashville te veel down-to-earth bleef? Dan is Empire geknipt voor u.

Er is ook weinig origineels aan Empire – behalve dan dat er nog steeds heel weinig Amerikaanse reeksen zijn met een grotendeels zwarte cast. Het is een moderne versie van Dallas of Dynasty, vol glitter en glamour, slechteriken die steevast het laken naar zich toe trekken en een handvol brave zielen dat meestal het onderspit moet delven. Dat gezegd zijnde, ligt het tempo zo verschroeiend hoog dat u geen tijd zult hebben om u te vervelen, en de soundtrack (van de hand van hiphopproducer Timbaland) zweept alles nog wat meer op. Empire is geen reeks voor de eeuwigheid, het zou me zelfs verbazen als ze langer dan een paar seizoenen op peil zou blijven, maar zolang het duurt, is Empire zeker good fun.

EMPIRE SEIZOEN 1 ***

20th Century Fox

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content