Gotta Dance! – De film als droomfabriek is alive & kicking met de waanzinnig populaire puberserie ‘High School Musical’.

2008

Film: **

Extra’s: *

Disney Blu-ray

Film. De eerste twee televisiefilms zijn totaal aan mij voorbijgegaan, en de derde aflevering van de lucratieve Disneyfranchise heb ik gemist in de bioscoop. Met dank aan Blu-ray maak ik nu dan eindelijk toch kennis met het High School Musical-fenomeen en de hysterie rond Zac Efron, de zachtgekookte bink die Troy speelt, de jongen die smoorverliefd is op muurbloempje Gabriella (Vanessa Hudgens). En raad eens? Je mag me meteen tot de fanclub rekenen. Op de Focus Knack-redactie, waar ze mijn lofzangen op Japanse klassiekers of somptueuze kostuumdrama’s van Luchino Visconti gewend zijn, was het even schrikken – en daarom verklaar ik me nader.

Natuurlijk is het niet moeilijk om HSM3 als een belachelijk tienerfilmpje af te doen. East High, de middelbare school in kwestie, is een totaal aseptische constructie: geen seks, geen geweld, geen wapens, geen racisme, geen drugs, geen tienerangst, geen rock-‘n-roll. Columbine connais pas. Het enige wat de verliefde stellen doen, is elkaars handje vasthouden, keurig en kuis de hangmat delen en samen in boomhutten klauteren. En vooral: hun ongebreidelde kalverliefde al zingend en dansend wereldkundig maken. Welkom in een schooltje waar de meisjes almaar romantische zuchten slaken, iedereen met zijn verblindend hagelwitte gebit loopt te pronken, niemand er níét frisgewassen en sexy uitziet en zelfs de kleinste figurant voor een modellenagentschap lijkt te solliciteren. En dan die oververzadigde kleuren! Alsof een hele winkel met suikerstokken aan de decors is blijven plakken. De muziek (synthetische Broadwaypop) is banaal en de songs lijken op elkaar, maar zelfs dat kan de enthousiasmerende pret niet drukken. Regisseur Kenny Ortega heeft immers wel degelijk een aangeboren feel voor het musicalgenre. Getuige zijn bescheiden, maar toch kundige hommages aan de choreografie van Bob Fosse, het dansen op de zoldering van Fred Astaire in Royal Wedding en de MGM-achtertuinmusicals met Mickey Rooney en Judy Garland. Zijn montage is bovendien redelijk beheerst en hakt de dansende en springende tienerlijven voor een keertje niet in mootjes.

Geef ons dus toch maar liever de agressieve opgewektheid en de onweerstaanbare romantiek van High School Musical dan de fotogenieke ellende van de hypocriete Oscarhit Slumdog Millionaire.

Extra’s. De Combo Pack bevat de film op Blu-ray én op dvd. De leukste bonussen voor de fans zijn de meezingversie en de danspaslesjes, die ook perfect passen in Disneys marketingstrategie: High School Musical is niet alleen om naar te kijken, maar ook om lustig aan mee te doen.

Win Combo Packs (1 Blu-ray + 1 dvd) van High School Musical 3: Senior Year. Zie pagina 6.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content