TV1 wil warmte brengen in de huiskamer met lifestyle- en amusementsprogramma’s, een nieuwe muziekquiz en informatie die voornamelijk naar human interest neigt. ‘Wat de kijker waardeert, komt terug. Wat beter moest, is hertimmerd tot het er staat’, meldt de Reyerslaan. Door Thomas Schepers

De openbare omroep heeft zichzelf de taak opgelegd om nieuwe formats te testen. Dit najaar gebeurt dat met zes nieuwe programma’s. De blikvanger moet volgens netmanager Wim Vanseveren De Nationale Test worden, ‘de grootste persoonlijkheidsenquête die in Vlaanderen ooit op televisie is geweest’. Geena Lisa en Bart Peeters gaan met behulp van 10 BV’s en 10 groepen van 25 onbekende Vlamingen op zoek naar de persoonlijkheidskenmerken van alle Vlamingen. De kijker kan vijf weken deelnemen aan dit rechtstreeks informatief en interactief amusementsprogramma.

Als breed-populaire zender wil TV1 naar eigen zeggen ook de uitdaging aangaan om de burger te informeren over alle facetten van de misdaad, de politie en het gerecht. OOGgetuige neemt de fakkel over van Getuigen Gezocht, maar zal méér zijn dan een opsporingsprogramma. Het gunt de kijker een blik achter de schermen van politie en justitie en de recente hervormingen ervan.

In de muzieksector is kritiek geuit aan het adres van de tv-zenders, die te weinig zouden doen ter promotie van de Vlaamse muziek. Aan de Reyerslaan wil men laten geloven dat de openbare omroep de Vlaamse muziek niet in de steek laat. In september lanceert TV1 de muziekquiz Popslag. Drie kandidaten moeten bekende internationale en nationale hits raden. Tijdens het spelletje brengen nationale of internationale artiesten een actuele hit of een evergreen. Het valt te betwijfelen of dit amusementsprogramma écht een steuntje in de rug zal zijn voor de Vlaamse muziek.

Chris Dusauchoit waagt zich in Dieren In Nesten opnieuw aan de wondere dierenwereld. De ruige teddybeer deed eerder al mee aan Dierenkliniek en Dierendokters; nu wordt ons een blik gegund bij dierenartsen en vrijwilligers die beesten met gezondheidsproblemen er bovenop willen helpen.

Pas Geverfd situeert zich helemaal in de sector van de lichtvoetige lifestyle. Twee bevriende koppels krijgen 30.000 frank van de openbare omroep om een kamer in elkaars huis opnieuw in te richten. Ze worden gedurende 48 uur gevolgd door TV1-camera’s en Martine Prenen. Of dit boeiende televisie oplevert, laten we nog even in het midden.

Het meeste heil mogen we wellicht verwachten van het nieuwe programma van Mark Uytterhoeven en Rob Vanoudenhoven, dat pas in oktober de traditioneel sterke zondagavond van TV1 zal dragen.

Vertrouwde formules

Vernieuwende fictie valt er in het najaar niet te rapen op TV1. Zondag 2 september start wel de derde reeks van Flikken, maar het valt af te wachten of de scenario’s, die vorig jaar soms zwak waren, geloofwaardiger zullen zijn. En zal TV1 met de Gentse politieserie op zondagavond kunnen opboksen tegen kijkcijferkanon Big Brother? (Kanaal 2). Voorts teert het eerste net op de herhaling van de elfde reeks van FC De Kampioenen, twee herhalingen van Heterdaad en de Nederlandse serie Baantjer. Na Flikken volgt in oktober wel de in Groot-Brittannië goed onthaalde BBC-reeks Mersey Beat.

In de sector van de humor doet de VRT het nog altijd met de integrale uitzending van alle theatershows van Toon Hermans, en met De Leukste Eeuw die gefocust is op de typetjes van Chris Van den Durpel. Opvallend hierbij is dat VT4 haar volledige medewerking voor de reeks heeft verleend. Voorts gaat De Leukste Eeuw – Blijven Lachen op zijn elan door, Het Swingpaleis en Mensenkennis, waar weer een rist BV’s zichzelf etaleren, doen dat (helaas) ook.

Het mediawereldje en de glamour en glitter van de royalty komen aan bod in De Rode Loper, een programma dat naar verluidt na een jaar dapper zoeken een eigen gelaat gevonden heeft. Terry Verbiest, de laatste maanden actief als hoofdredacteur van het ter ziele gegane ‘nieuw fijn weekblad van Woestijnvis’, verlost ons van Jan Verheyen in de talkshow Aan Tafel.

De Britse docuseries blijven present op de VRT, die het genre in 1998 in Vlaanderen introduceerde. Dit najaar lanceert TV1 de hilarische BBC-reeksen Autorijschool en Parkeerwachters; de eigen Politie-reeks wordt herhaald. Met vertrouwde programma’s zoals Blokken, Man Bijt Hond, Thuis, Koppen en Ombudsjan, wil de openbare omroep op veiligheid mikken. En geen TV1 zonder rechtstreeks wielrennen, dit najaar van 8 tot 30 september met de Vuelta.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content