16.05 – Ned2 (herhaling van zondag 27/5)

Hitchcock hield van Grace Kelly omdat hij meende dat in iedere prinses een hoer schuilging; prins Rainier van Monaco omdat hij in haar de perfecte moeder van zijn erfgenamen zag en de rest van de wereld omdat haar vorstelijke schoonheid hen verblindde. Het Uur van de Wolf zet de legendarische actrice vijfentwintig jaar na haar dood nog eens in de spotlights en blikt terug op haar leven vol filmsuccessen en glamour. Een lijstje indrukwekkende cijfers.

12 is kleine Grace als ze de hoofdrol krijgt in een plaatselijk toneelstuk, al heeft ze tevoren ook al enkele modeshows gelopen.

Haar filmcarrière duurt amper 5 jaar. In die beperkte tijd blikt ze wel 11 films in, waarvan 3 met Alfred Hitchcock en 1 die haar een Oscar oplevert.

3 dagen nadat prins Rainier Grace en haar familie ontmoet, vraagt hij haar ten huwelijk. Alleen al de voorbereiding van haar komst naar Monaco kost handenvol geld en tijd. La Kelly brengt meer dan 80 koffers vanuit Amerika naar Europa, 400 journalisten vragen haar te mogen volgen – de meeste verzoekjes worden afgewezen – en 20.000 mensen wuiven haar hartelijk het land binnen. Ondanks zijn vorstelijke afkomst wil Rainier een bruidsschat van 2 miljoen dollar.

Het wordt het huwelijk van de eeuw. 36 naaisters werken 6 weken lang aan Graces bruidsjurk. De meer dan 25 yards tafzijde, 100 yards netzijde, 25 jaar oude kant en duizenden pareltjes maken het de duurste jurk die Helen Rose ooit creëerde. Naast de 600 gasten zien zowat 30 miljoen mensen het koppel trouwen op de televisie. Grace zelf houdt aan de verbintenis maar liefst 142 titels over.

Precies 25 jaar nadat Grace en Rainier in het huwelijk treden, rijdt Grace samen met dochter Stephanie van een klif. Het gerucht wil dat de 17-jarige Stephanie aan het stuur zit, maar de officiële oorzaak blijft een beroerte.

Zowat 100 miljoen mensen wereldwijd volgen haar begrafenis.

Grace Kelly is de eerste actrice die op een postzegel verschijnt, bovendien haalt ze 3 keer de cover van Life Magazine en ook in de muziek blijft ze populair. Minstens 7 liedjes hebben haar naam in de titel – onlangs nog het voor de hand liggende Grace Kelly van Mika – en ze wordt vermeld in zeker 5 andere songs.

(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content