HET SPIEGELPALEIS

Omdat 2012 qua navelstaarderij nog heel wat ruimte voor verbetering liet, zette één 2013 in met een quiz over Vlaanderen: Het spiegelpaleis, een lichtvoetig programma waarin Bruno Wyndaele en Sam De Bruyn vier dagen per week enkele tientallen kandidaten vragen laten oplossen over het gedrag van de modale Vlaming, gebaseerd op een grote enquête die in de afgelopen maanden afgenomen is.

In de openingsaflevering scoorde Het spiegelpaleis meteen al een primeur, of dat vermoeden we toch: de quiz wordt opgenomen in het halfrond van het Vlaams Parlement, en het zal wellicht de eerste keer zijn geweest dat daar woorden als ‘aarsgewei’ of ‘motorboating’ te horen waren. Om uit de startblokken te schieten hadden de makers namelijk het sappigste onderwerp denkbaar gekozen: het seksleven van de Vlaming.

De enquêteurs waren de straat opgetrokken om mensen te ondervragen over hun seksuele mores, en uit hun ongetwijfeld uitermate betrouwbare antwoorden waren vragen gedistilleerd over onder meer onze houding tegenover ontrouw (enkel als de partner ermee akkoord gaat) of onze intieme scheergewoontes (wekelijks bij twee op de tien). Daarnaast kwamen ook moderne fenomenen uit de wereld van de erotiek aan bod, zoals het aarsgewei (een tatoeage vlak boven je reet) of het uit de Verenigde Staten overgewaaide motorboating, een begroeting waarbij je je hoofd begraaft in de boezem van een aantrekkelijke jongedame en het geluid van een speedboot imiteert. We kunnen alleen maar hopen dat de mensen die met de enquête hebben meegedaan geen demonstratie hebben moeten aanschouwen.

De aangebrande vragen zorgden voor heel wat gegniffel in de parlementaire banken, en toen presentator Wyndaele een van de jonge kandidates polste naar haar eigen ervaringen met seks op openbare plaatsen was er zelfs even hilariteit in de zaal. Maar eerlijk gezegd kon de jolige sfeer niet verhullen dat Het spiegelpaleis zelf zeer weinig om het lijf heeft, en dat je je als kijker een beetje door de aflevering heen moest knokken. De vragenrondes waren op zich al niet bijster boeiend, en ze verschilden ook te weinig van elkaar om echt zin te krijgen om te blijven kijken. Bruno Wyndaele kweet zich op zijn bekende licht ironische wijze professioneel van zijn taak als quizmaster, maar sidekick Sam De Bruyn moest duidelijk nog uitvissen wat zijn rol nu eigenlijk inhoudt.

Er zit misschien nog wel enige rek op Het spiegelpaleis maar als deze quiz echt aanslaat, zal dat er vooral een bewijs van zijn dat op de Vlaamse televisie middelmaat de norm is geworden.

** – Maandag tot donderdag, één

Meer bedenkingen op www.knackfocus.be/testbeeld

DOOR STEFAAN WERBROUCK

DE JOLIGE SFEER KON NIET VERHULLEN DAT HET SPIEGELPALEIS ZEER WEINIG OM HET LIJF HEEFT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content