Het meesterwerk

Eerste zin Die ochtend, vier dagen voordat het licht voorgoed zou worden gedoofd, stond journalist Viljar Ravn Gudmundsson wijdbeens in de vergaderzaal en nam de sfeer in zich op.

Viljar Ravn Gudmundsson is een briljante en ijdele journalist, de man die de minister van Transport ten val heeft kunnen brengen. Maar dat was vier jaar geleden. Nu zit Viljar uitgeblust te wachten tot zijn kolerieke baas hem ontslaat. Maar dan heeft hij opnieuw een scoop: hij krijgt mails waarin een man aankondigt dat hij ongestrafte misdadigers zal vermoorden. Wanneer een vrouw uit het raam wordt gegooid, gaan de poppen aan het dansen. In korte, afwisselende hoofdstukken ontdek je hoe Viljar en de politie gedwongen worden om als hulpeloze personages in het scenario van de moordenaar mee te spelen.

Debutant Geir Tangen is een meesterdief. Hij is de populairste thrillerblogger van Noorwegen en kent daardoor alle truken van de foor. Personages, opbouw, twists: soms is het te perfect, of te bedacht, om waar te zijn. Maar hij schrijft waar Noorwegen groot in is: een sombere, vernuftige thriller waarin de mens laaghartig, laf en/of geperverteerd is. Fans zullen de verwijzingen naar zijn populairdere landgenoten (Jo Nesbø, Unni Lindell) zeker niet ontgaan. Geen meesterwerk, wel een masterclass in hoe je een degelijke thriller schrijft.

Het meesterwerk ***

Geir Tangen, The House of Books (oorspronkelijke titel: Maestro), 397 blz., ? 19,99.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content