HET LICHAAM VAN COPPENS

MATHIAS (l.) en STAF COPPENS: 'De vraag wat er gebeurt als je een container op de broers Coppens dropt hebben we links laten liggen.'

Maandag 2/9, vtm

Mathias en Staf Coppens schenken hun lichaam aan de wetenschap – én de vtm-kijkers. Die laatsten mochten de voorbije maanden voorstellen aan welke experimenten de broers zichzelf zouden onderwerpen. Een ideetje van de broers zelf, overigens.

MATHIAS COPPENS: Sinds Staf en ik samen De meest identieke tweeling hebben gepresenteerd, ondertussen alweer negen jaar geleden, zeggen we telkens tegen elkaar: we moeten eens iets met wetenschappen doen. Dat is opnieuw ter sprake gekomen toen we met vtm rond tafel zaten voor een nieuw programmavoorstel. We vroegen om van een wit blad te mogen vertrekken, en die kans hebben we gekregen. Vervolgens zijn we gaan samenzitten met de mensen van Operatie Koekoek (intern productiehuis bij vtm, dat ook De keuken van Sofie maakt, nvdr.) en gaandeweg zijn we tot het concept van Het lichaam van Coppens gekomen: een programma over weetjes en experimenten waar je zelf iets van kunt opsteken en waarvoor we de kijkers hebben opgeroepen om zelf vragen in te sturen.

Wie neemt welke rol voor zijn rekening in Het lichaam van Coppens?

STAF COPPENS: Er is vooraf nooit echt sprake van een strikte rolverdeling. Dat is het voordeel van broers te zijn: vaak hebben we voldoende aan een blik of horen we aan elkaars stem hoe de ander over iets denkt. Als er al een rolverdeling komt, dan gebeurt dat natuurlijk. Ik ben iemand die er nogal graag in vliegt terwijl Mathias eerder wat langer nadenkt voor hij iets doet. Wanneer dat niet van pas komt bij een proef, dan zal ik hem achter zijn veren zitten. (lacht)

Verlies je als tv-maker, hoe spannend of pijnlijk de omstandigheden ook zijn, nooit de camera uit het oog?

MATHIAS: Ons geluk bij Het lichaam van Coppens is dat we met fantastische regisseurs konden werken, waardoor we ons tijdens de opnames nooit om de camera hoefden te bekommeren tijdens de opnames. Op die manier konden wij ons volop op de experimenten concentreren en konden alle emoties aan bod komen: angst, plezier, pijn, ziek worden… Komt er emotie aan te pas? Die vraag was onze maatstaf om van een kijkersvraag een reportage te maken.

STAF: Daarom dat we de vraag ‘wat gebeurt er als je een container op de broers Coppens dropt?’ links hebben laten liggen. (lacht) Ik denk niet dat daarbij nog veel emotie van ons gezicht af te lezen zou zijn.

Dit programma is niet alleen nieuw, maar ook helemaal zelf bedacht. Hoe trots zijn jullie op Het lichaam van Coppens?

MATHIAS: Het is televisie zoals wij die willen maken: belevend, authentiek en bedoeld voor een breed publiek. Dat zei ik al toen ik aan Sint-Lucas studeerde. Het lichaam van Coppens is helemaal van ons maar daarom haal ik mijn neus er niet voor op om binnen een al bestaand concept te werken. Zo ben ik ook trots op afleveringen van All You Need Is Love, waarvoor we ook mooie, authentieke reportages hebben gedraaid. En als regisseur heb ik nu de kans gekregen om het tweede seizoen van De zonen van Van As te draaien. Geweldig, dat is wat ik wil doen: verhalen vertellen. En dat dan nog eens met een geweldige cast.

STAF: Ik reken Het lichaam van Coppens samen met De beste Belg en Wild van dieren tot mijn drie beste programma’s, omdat ik er telkens heel erg bij betrokken was. Maar ik heb er evenveel zin in om straks weer als presentator van Rijker dan je denkt in een goed geoliede tv-productie te stappen.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content