20.10 – één

Met Het leven zoals het is: Vakantie toont één hoe Vlamingen tegenwoordig hun zuurverdiende vakantiedagen volmaken. Van jodelen in de Zwitserse Alpen tot fietsen in de Schotse Highlands, van schattenjagen in Ierland tot vogels spotten in de Champagnestreek, alles daartussenin en ver daarbuiten. Rode draad én buitenbeentje is Gentenaar Sebastien De Fooz (32) die bij wijze van pelgrimstocht in 184 dagen te voet naar Jeruzalem trok.

Is dát jouw idee van vakantie?

Sebastien De Fooz: Voor mij was het natuurlijk veel meer dan louter vakantie, zelfs meer dan een avontuur. Fysiek en mentaal gaat dat heel ver, zo lang in je eentje op stap. Je hebt héél veel tijd om na te denken. In die zes maanden heb ik twaalf landen doorkruist in Europa en het Midden-Oosten, een lappendeken van culturen, en ben ik onwaarschijnlijk veel interessante mensen tegengekomen.

Hoe was het contact met de mensen onderweg?

De Fooz: Net omdat ik te voet was, heb ik de mensen op een heel eerlijke en open manier kunnen ontmoeten. Je kunt je nergens achter verschuilen, hé. Zo stel je je wel kwetsbaar op, maar ze zien dan ook wie je bent. Vooral in Syrië, dat op de zogenaamde ‘as van het kwaad’ ligt, heb ik moeten beseffen dat onze stereotiepe ideeën gewoon niet kloppen.

Met zo’n eindbestemming moet ik het wel vragen: was je tocht religieus geïnspireerd?

De Fooz: Wel in die zin dat ik het interessant vond om door de drie monotheïstische godsdiensten – het christendom, het jodendom en de islam – naar Jeruzalem te trekken. De meeste conflicten ter wereld zijn nog steeds van religieuze oorsprong, maar ik heb gezien dat vrede mogelijk is.

Heb je nog wilde reisplannen?

De Fooz: Eerst wil ik mijn boek over mijn voettocht afwerken en dan ben ik van plan om met nieuwe ideeën naar Sputnik tv (het productiehuis achter Vakantie; nvdr.) te gaan. Voor een nieuw programma bijvoorbeeld waarin ik tijdens een avontuurlijke reis word gevolgd. Dat lijkt me wel iets. Ik wil weer contact kunnen leggen met mensen uit uiteenlopende culturen en zien wat daar leeft. Vóór mijn tocht werkte ik als journalist bij een privébedrijf, maar vanaf nu wil ik enkel nog mijn eigen baas zijn. Luilekkervakanties in de Provence: dat doe ik wel als ik oud ben.

Blue Murder Nieuwe Britse misdaadreeks over een alleenstaande moeder met vier kinderen die tegelijk hoofd is van de moordbrigade in Manchester (20.45 – Canvas).

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content