Maandag 23/2, VT4 – 21.45

Ondanks de crisis slaagt VT4 er nog in om een nieuw programma te lanceren: Het Hotel. De zuinige titel doet misschien een besparingsmaatregel vermoeden, maar dekt de lading: vijf duo’s moeten een leegstaand hotel in Westende weer draaiende krijgen. Presentator én medebedenker is Hans Otten.

Het Hotel speelt zich af in een prachtig beschermd pand uit 1911 in Westende. We kenden het al doordat de eigenaars aan Droomhuis Onder De Zon hadden deelgenomen, het VijfTv-programma over mensen die in het buitenland een nieuw leven hopen te beginnen, en we wilden er al langer iets mee doen. Voor The Block bleek het gebouw niet geschikt, en daarom ben ik samen met Renate Breuer ( programmamanager; nvdr. ) zelf een concept beginnen uit te dokteren.’

Vertel.

Hans Otten: Wel, de benedenverdieping van het ronde gebouw is helemaal in ere hersteld en binnenin is er plaats voor acht moderne hotelkamers – op de etages zijn er al luxeappartementen. Daar gaan onze vijf duo’s dus aan de slag. Ze moeten het hotel van nul opbouwen. Na verloop van tijd zullen ze ook klanten ontvangen en winst moeten zien te maken. Wie uiteindelijk als eindwinnaar uit de bus komt, mag het hotel tot het einde van het jaar uitbaten, geholpen door een van ons gekregen startkapitaal. Daarna krijgen ze als eerste de mogelijkheid het te kopen.

Moeten ze in deze barre tijden zelf ook klanten ronselen?

Otten: Als het programma vordert, maakt dat toch deel uit van de opdracht. De eerste weken, als de duo’s nog in volle voorbereiding zijn, kunnen wij als tv-makers zelf met gasten op de proppen komen en daar gaan we dankbaar gebruik van maken: enkele Hells Angels, een gezin met tien kinderen en – waarom niet? – een bus vol Nederlandsonkundige Japanse toeristen. Het is trouwens niet onmogelijk om in deze periode een hotel te beginnen. Naar verluidt is er door de crisis net meer interesse voor kortere reisjes in eigen land.

In de eindejaarslijstjes klonk er flink wat kritiek op de hoogoplopende ruzies in realityprogramma’s waaronder ‘The Block’. Hebben jullie daar bij Het Hotel rekening mee gehouden?

Otten: Toch eerst even zeggen dat ‘The Block’ deze keer veel meer ruzie heeft gegenereerd dan wij verwacht én gewild hadden. Bij Het Hotel verwacht ik zeker minder ruzie, maar niet vanwege de kritiek. Het programma zit anders in elkaar: vooral in het begin zijn alle duo’s veel meer op zichzelf aangewezen en ze concentreren zich vooral op hun taken.

Met ‘Het Hotel’ heb je nog eens eenprogramma van nul kunnen bedenken. Geeft dat een extra kick?

Otten: Als een aangekocht format een paar jaar meegaat, kun je ook veel creativiteit kwijt bij het heruitvinden ervan. Maar het is inderdaad nog leuker om iets van begin tot eind zelf te maken. Ik heb dat eerder al kunnen doen bij vtm en Studio Brussel, en ik ben VT4 dankbaar dat het ook bij hen kan. Want ik besef dat het niet vanzelfsprekend is, zeker niet in deze tijden.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content