Het Grote Auwch-spel

Vier van de vijf ietwat losgeslagen scenario’s hieronder zijn afkomstig uit Auwch, de komische fictiereeks van Ben Segers en Axel Daeseleire op Vier. Eentje hebben we zelf verzonnen. Kan jij raden welk?

1 Die keer dat Ben klaarkwam in zijn broek

Ben heeft al drie weken geen seks gehad. Omdat Elke, zijn vriendin, zwanger wil worden, moet hij wachten tot ze ovuleert. Evenwel: wanneer de avond van de coïtus is aangebroken, krijgt Ben het spit in de rug. Elke maakt een afspraak voor hem bij Eva, een osteopate en tevens de nieuwe, jonge vriendin van Herman Brusselmans. Dient vermeld te worden: Eva heeft twee dagen eerder tevergeefs seksuele avances gemaakt bij Ben na een avondje Trivial Pursuit. Ben gaat met tegenzin naar de afspraak bij Eva, die met haar kruis op zijn achterste gaat zitten om al schuddend zijn rugspieren te ontspannen. Ben komt per ongeluk klaar, getuige de zaadvlek op zijn grijze wollen broek. Wanneer hij buitenkomt bij de osteopate staat Ax hem op te wachten: in een andere verhaallijn heeft Ax namelijk een kaartje met daarop ‘Ik wil met u seksen’ gegeven aan een knappe werkneemster van de lokale Carrefour, die nu dreigt naar ‘de boekskes’ te stappen. Ax vraagt Ben om onverwijld naar de winkel te gaan en haar drieduizend euro te geven voor het briefje. Wat ook gebeurt. Wanneer de verkoopster voorovergebogen het geld wegsteekt in haar tas, betrapt ze Ben terwijl hij naar haar achterwerk staart. Haar blik valt op Bens nog altijd aanwezige spermavlek. ‘Wat is dat? Zijt gij nu net in uw broek klaargekomen?’, vraagt ze. ‘Nee, nee. Nee, nee. Dat is niet van hier’, antwoordt Ben. Einde scène.

Elders in de aflevering vraagt Anneke, de vriendin van Ax, vanuit een aanpalende kamer om maandverband te gaan kopen. ‘Ik weet niet wat dat is, maar ik ben aan het bloeien als een rund. En volgens mij heb ik weer een schimmel. Dat is aan het stinken, dat wil je niet ruiken.’

Ze had niet door dat Ben bij Ax in de kamer was.

Classic Ben.

2 Die keer dat Benin de kattenbak kakte

Ben komt onverwacht langs in de koekjeswinkel van zijn vriendin. Dat komt goed uit: Elke moet even een boodschap doen met haar collega en vraagt Ben om in de tussentijd op de winkel te letten. De collega vraagt hem om ook op haar kat te passen. Zodra ze weg zijn, vergrijpt Ben zich aan de koekjes in de winkel. Niet veel later begint Bens darmstelsel vervaarlijk te grommen. Ter info: de aandachtige Auwch-kijker weet dat dit een callback is naar de eerste aflevering van het seizoen, toen Ben al eens abusievelijk in bed kakte. Het toilet in de koekjeswinkel blijkt buiten gebruik, waarna Ben zich genoodzaakt ziet om zijn gevoeg te doen in de kattenbak. Hij kan nog net op tijd zijn broek optrekken voor zijn vriendin en haar collega de deur binnenstappen. De collega merkt de kaka in de kattenbak op en denkt dat die van haar kat is – waarna ze zich ernstige zorgen maakt. Met een plastic zakje grijpt ze de vermeende kattenkaka – waarvan de kijker weet dat het Bens kaka is – om voor analyse naar de dierenarts te brengen. Aangezien ze niet over een auto beschikt, moet Ben haar brengen. Eens bij de dierenarts aangekomen, probeert Ben haar te overtuigen om de kaka niet te laten analyseren. ‘Ik heb zelf ook ooit voor dierenarts gestudeerd’, zegt hij. ‘Ik denk dat dat normaal is.’ De dierenarts vindt van niet. Einde scène.

In een nevenplot belandt Ben in een zelfhulpgroep voor ouders die een miskraam hebben gehad. Door omstandigheden beweert Ben dat Elke en hij een kind hebben verloren na negen maanden zwangerschap. Het blijkt een komisch misverstand.

3 Die keer dat Ben een zwarte man ontmoette

Ben en Elke willen een lening afsluiten bij de bank. Wanneer ze de papieren gaan ondertekenen, blijkt de bankbediende een zwarte man te zijn die Gorges heet. Spreek uit als ‘Gorgeous’. Ben begint plots te twijfelen en maakt aanstalten om te vertrekken onder het voorwendsel dat hij een tweede opinie wil. Tijdens de autorit naar huis zegt Ben: ‘Maar allee, ne zwarte als uw bankadviseur. Dat zijn mensen die geïnteresseerd zijn in sport, in muziek, in dans. Maar toch niet in financiën? Financiën zijn een zaak van vertrouwen. Maar bij Gorges… Ik kon niks aflezen van zijn gezicht.’ Elke zegt dat ze dat anders ziet. Ze zegt nog samen te zijn geweest met een zwart lief. Ben stopt abrupt de auto. Jump cut naar het kantoor, waar Ax een verbijsterde Ben probeert te troosten. ‘Luister, die jongens hebben een gigantische fluit’, zegt Ax. ‘Negers hebben de grootste penissen ter wereld. Dat is minimaal 25 centimeter.’ Terug naar de bank, waar Ben en Elke deze keer een blanke adviseur, genaamd Koen, voor zich krijgen. De man roept Gorges even in het bureau om te overleggen. ‘Ho ho, wat gebeurt er?’ zegt een verbouwereerde Ben. ‘Waarom komt Gorges zich nu weer moeien? Nee, Gorges, niet in de papieren kijken. Dat doet Koen al.’ Ben wijst Gorges de deur. ‘Het moet zijn dat het me nog altijd beïnvloedt’, legt Ben zijn gedrag achteraf uit. ‘Echt, dat je met zo iemand bent geweest. Was hij langer dan 25 centimeter of niet? Zeg dat nu.’ Ax mengt zich in de discussie. ‘De volgende keer dat je de hut van Uncle Tom passeert, Elke, gewoon doorlopen.’ Einde aflevering.

Verder tilt Ben een jockey, die klein is van gestalte, ongevraagd omhoog, zodat die beter kan zien.

Dat was een beetje grappig.

4 Die keer dat de secretaresse van Ben en Ax borstkanker had

Ben en Ax willen Naomi, hun secretaresse, ontslaan wegens grove incompetentie. Nog voor Ben haar het slechte nieuws kan brengen, is Naomi echter al in tranen uitgebarsten. Ze vertelt dat Ax haar borsten had gecontroleerd op knobbeltjes en vreest dat ze borstkanker heeft. Zeer vervelend voor Ax en Ben, zeker nadat blijkt dat Marie, de receptioniste van de golfclub, naar een nieuwe job zoekt. Marie heeft zeer aanwezige borsten. Terug naar Naomi, die effectief borstkanker blijkt te hebben. ‘Zo een met één tet: dat kunnen we niet gebruiken’, zegt Ax, in dubio over de situatie. ‘Nu gaan we die dus wel moeten houden tot ze doodgaat, hé. Zie je haar al zitten achter de bureau met een kletskop en maar één mem? We kunnen die echt niet houden. Maar ja, we zullen moeten.’ Net wanneer Ax zich met de situatie heeft verzoend en Naomi in zijn armen neemt, wandelt Marie binnen met haar cv. ‘Jullie hadden toch gezegd dat er een baan als secretaresse ging vrijkomen?’ zegt ze tegen Ben, Ax en Naomi. ‘Ik vrees dat dat nu niet meer kan, want Naomi heeft kanker’, zegt Ben terwijl hij Naomi aanwijst. ‘En we kunnen haar niet meer ontslaan.’ ‘Het is toch zeker dat je kanker hebt, he?’ vraagt hij voor de zekerheid aan Naomi. Einde aflevering.

Verder heeft Ben zich geschoren met hetzelfde mesje waarmee zijn vriendin haar schaamstreek heeft bijgewerkt.

Hij heeft daar uitslag van.

5 Die keer dat Ben en Ax een misbruikte Thaise au pair deporteerden

Ben en Elke liggen in bed wanneer plots Ax voor de deur staat met een beschonken Tom Audenaert. Audenaert blijkt zijn Thaise au pair, genaamd Oi, te hebben aangerand en opgesloten in de kelder. Ax vraagt Ben om Tom voorlopig te slapen te leggen. Hij belooft ’s morgens langs te komen met duizend euro om ‘een klapke’ te doen met ‘da mieke’. Want: ‘Dit is Vlaanderen en niemand raakt aan Tom Audenaert.’ Zeker niet aangezien Audenaert enkele dagen later het ereburgerschap van de stad Antwerpen in ontvangst moet nemen: zijn reputatie mag nu niet besmeurd worden. ’s Anderendaags heldert Audenaert de situatie op: hij heeft de Thaise au pair niet verkracht, maar heeft enkel in dronken toestand ongevraagd haar borst betast. ‘Ei, allo? Dat overkomt iedereen toch wel eens’, repliceert Ax, die meteen gerust-gesteld is. De oplossing ligt dan ook voor de hand, oordeelt Ax: Oi moet naar Bangkok gedeporteerd worden. Audenaert pruttelt tegen: ‘Dan wil ik wel een nieuwe au pair. Deze keer eentje uit Uganda.’ Omdat de eerstvolgende vlucht naar Bangkok pas een dag later vertrekt, brengt Ben Oi onder bij de Foemp, zijn schoonbroer. Ter info: de Foemp dook al op in het vorige seizoen van Auwch, toen Ben en Ax hem bij wijze van practical joke heroïne lieten spuiten. De Foemp ontwikkelt evenwel gevoelens voor Oi en laat haar langer blijven. Dat is: tot hij in het zwembad ontdekt dat Oi een penis heeft en haar alsnog op het vliegtuig naar Bangkok zet. Wanneer Ben en Ax Tom uitlachen omdat hij een ladyboy heeft aangerand, antwoordt hij: ‘Mannekes, ik snap niet welk stuk van dit verhaal ineens zo grappig is.’ Einde aflevering.

Verder blijken Ben en Ax identiek hetzelfde sportjasje gekocht te hebben.

Ook pijnlijk.

De oplossingen

[1] Het scenario van ‘Broek vol zaad’, aflevering 5. [2] Het scenario van ‘London Kashmir’, aflevering 6. [3] Het scenario van ‘Zwarte Piet’, aflevering 6. [4] Het scenario van ‘De favoriete pen van Ben’, aflevering 4. [5] Het scenario van ‘De Thaise au pair’, aflevering 3. Het waren, kortom, allemaal scenario’s van Auwch. Het blijkt namelijk heel moeilijk om een verhaallijn uit te vinden in de lijn van ‘Een kletskop met één mem’ zonder dat wij er als de zieke geesten uitkomen. Serieus. Over welk heikel thema dat nog niet door Auwch aangesneden is hadden wij nog nevenplots kunnen verzinnen? Incest?

door Geert Zagers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content