HET GEHEIM VAN JEZUS

23.40 – CANVAS

Dat ze bij Canvas gevoel voor humor hebben, moet je ons niet meer komen vertellen. De zender beroemt zich niet enkel op zijn scherpe neus voor de beste Britse comedyseries, in het huis van vertrouwen schuwen ze zélf ook geen goeie practical joke. Zo zendt Canvas vanavond in het aanschijn van het paasfeest Het Geheim Van Jezus uit, een documentaire die vurige tsjeven of getuigen van Jehova met een licht trauma kan opzadelen. Het Geheim Van Jezus wil immers aantonen dat de Messias niet écht een held was die over water kon lopen, kreupelen genas en brood vermenigvuldigde voor grote menigtes. ‘Jezus zou geschokt zijn geweest als hij had geweten dat hij later ‘de zoon van God’ zou worden genoemd’, beweert Robert Eisenman. De professor geschiedenis is een van de vele stemmen in het rumoerige debat over de oorsprong van het christelijke geloof. Eisenman gaat al jarenlang na of de Bijbel een waarheidsgetrouw verslag van historische feiten is of een allegorisch statement over het geloof. Want als de evangelies pas generaties na de dood van Jezus werden geformuleerd, wat weten we dan echt over Jezus Christus? Hoe kon hij de Goddelijke Redder worden? Is ons geloof een christelijke mythe? En wat staat er precies in de zogenaamde ‘onbekende evangelies’, waar de Kerk van Rome zo verveeld mee zit?

De Nederlandse programmamaker Roel Oostra, die ook al tekende voor de Canvas-documentaire Het Geheim van Osiris, brengt de verschillende kritische stemmen over het christelijk geloof samen, en gaat op zoek naar de wortels van onze westerse godsdienst. Het Geheim van Jezus is een herhaling van drie jaar geleden: toen was het programma te zien in een reeks uitzendingen van Het Derde Oog.

Captain Horatio Hornblower R.N. ** Raoul Walsh, VS 1950. Gregory Peck speelt de titelrol in deze adaptatie van de beroemde bestseller van C.S. Forrester. Hij is de Britse held die tijdens de napoleontische oorlogen de vijandelijke vloten trotseert en Virginia Mayo, de weduwe van een admiraal, aan de haak probeert te slaan. Dit zee-epos van Warner bevat spectaculaire actiescènes en de Technicolor-fotografie van David Leans Great Expectations-cameraman Guy Green maakt bij momenten indruk, al heeft Walsh opvallende aandacht voor de zielenroerselen van zijn personages (14.00 – BBC 2) Joe Versus the Volcano * John Patrick Shanley, VS 1990. Tom Hanks is een zelfverklaarde kantoorkamikaze die drie weken met de zegen van een miljonair mijnheer gelukzak mag uithangen om daarna zoals beloofd in een vulkaankrater te springen. Dit regiedebuut van Shanley, de scenarist van Moonstruck, heeft zijn momenten, maar veel vulkanische creativiteit spat er niet van het doek (15.10 – VTM) Zwanger in twee baarmoeders Documentaire over Claire, een Engelse vrouw met twee baarmoeders die in oktober 2004 plotseling zwanger blijkt te zijn. In allebei de baarmoeders nog wel (20.50 – Canvas) Het Leven Zoals Het Is: Spoedgevallen Tweede seizoen van de docusoap over het dagelijkse leven op de spoedgevallendienst in het Koningin Fabiola-ziekenhuis in Blankenberge (21.10 – één).

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content