Naast Ellen Allien & Apparat, nog negen andere redenen om uw heupen uit de kom te komen dansen op 10 Days Off in de Gentse Vooruit.

10 DAYS OFF : VOORUIT, GENT, 14/7 TOT 24/7

MEER INFO OP WWW.10DAYSOFF.BE EN WWW.MYSPACE.COM/10DAYSOFF

Ballroom blitz

Toegegeven, als de zon schijnt hebben de Gentse Feesten best hun charme. In hemdsmouwen kuieren door de Arteveldestad in een decor dat het midden houdt tussen een folkloristische pensenkermis en een multicultureel muziekfestival, een terrasje doen, een concertje meepikken, nog een terrasje doen, en na het vijftiende terrasje van de avond je spijsverteringskanaal via de ingang evacueren in de Leie: daar is volstrekt niets mis mee. Maar als de hemelsluizen opengaan, probeer dan nog maar eens, met een waterige pils in de ene hand en een doorweekte hotdog in de andere, vol te houden dat het weer de Feesten niét maakt, en niet op zoek te gaan naar beschutting. Geen gevaar voor een plensbui in de Vooruit echter, die onderdak biedt aan de mooiste concertzaal van België én aan het hipste dansfeest. Ook in het Kafee en de Balzaal kan er duchtig geshaket worden, tot je aan het van je lijf gutsende zweet alsnog een nat pak overhoudt. Een laatste kans ook om de Vooruit deze zomer langs de binnenkant te zien: in augustus sluit de statige cultuurtempel zijn deuren voor de rest van de vakantie.

Support your local DJ

Er staan meer dan honderd namen op de affiche van 10 Days Off en onze natie is goed vertegenwoordigd. De ideale gelegenheid om talent van eigen bodem te komen aanmoedigen, en misschien de opvolgers van 2manydjs of The Glimmers (die mogen afsluiten op 10/7) te spotten. Op dag zes kleurt de Brusselse club Dirty Dancing de balzaal in met een volledig tricolore line-up, waaronder het Waalse elektrogezelschap Sweatshop (live), Spiritcatcher (live) en DJ-sets van onder meer Cosy Mozzy en Stephen. Het Gentse Foxylane (met Jeroen De Pessemier van Bolchi) speelt een thuismatch, net als Culture Club-residenten Fredo & Thang en The Subs, die het DJ-duo Starski & Tonic in hun rangen tellen. En dan hebben we nog niks gezegd over DJ 4T4 (van o.a. Ultrasonic), Darko, Jona, Sigi, Johnny S. Mad, Odessa, oudgediende CJ Bolland, Spacid, Murvin Jay, Shameboy (met leden van Buscemi en Discobar Galaxie), System D, Filliz, Jens Holmes en DJ Emanuel uit Meeuwen. Gràpjeu.

Hipheidsfactor 10

De organisatoren van 10 Days Off hebben ook weer een aantal hipper-dan-hippe next big things voor u in petto. Ontdek de hypes van morgen en geef uw vrienden het nakijken door nu al hoog op te lopen met onder meer In Flagranti, een Amerikaans gezelschap dat grossiert in opzwepende punkfunk en kinky rock – zeg maar de kitschversie van LCD Soundsystem. De jongens van Padded Cell van hun kant stonden tijdens de Big Beat-rage bekend als Dirty Beatniks maar tappen nu uit een compleet ander vaatje. Analoge dub, gotische disco en horroreffecten: dit is er eentje voor de zwartsten onder de nachtraven. Digitalism heeft met Zdarlight minstens één vette clubhit op zijn naam en deze jonge honden van de Duitse dansschaft werden door Soulwax ook al uitgenodigd om hen te vergezellen tijdens een van de vele Radio Soulwax-events. Maar nergens weten ze muziek en lifestyle beter aan elkaar te koppelen dan in Parijs. Bewijs daarvan is Kitsuné, een collectief bestaande uit DJ’s, designers en ander schoon volk, vooral bekend om hun Maison Kitsuné-compilaties. De 21-jarige Frodo Baggins-lookalike Nathan Fake valt met zijn half analoge, half elektronische aanpak ergens tussen abstracte trance en progressieve, melodieuze rock in. Het leverde zijn muziek het etiket ‘rocktronica’ op en hij wordt onder meer door de broertjes Tiefschwarz een mooie toekomst toebedeeld.

1 Day On

10 Days Off schuwt het daglicht niet. Op de nationale feestdag (21/7) kan er vanaf 15 uur aan het ICC congrescentrum in het Citadelpark (op een boogscheut van de Vooruit) naar hartenlust worden geworkshopt, gedanst, gegeten en gedronken. Vinyljunkies halen hun hart op aan een van de vele platenstalletjes. De toegang is gratis.

Discö Infernö

De discorevivals volgen elkaar de jongste jaren in hoog tempo op. Anno 2006 hebben de ambassadeurs van de nouveau disco niet zelden een Scandinavische tongval – de erven Abba zeg maar. Todd Terje heeft van het oppoetsen van oude, obscure discokrakers zijn handelsmerk gemaakt en zijn al even Noorse collega Prins Thomas maakte vorig jaar samen met Hans-Peter Lindström een knap album geënt op spacedisco en progrock. Met de New Yorker Morgan Geist is de peetvader van de disco-nieuwe-stijl present. Via zijn label Environ schonk hij de wereld al de nodige parels en met Metro Area heeft hij zijn glitterbol aan het discofirmament jaren geleden al verdiend. Italië is het land van discolegende Giorgio Moroder, maar ook van Fransisco. Hij komt bewijzen dat de opvolging verzekerd is. Avanti!

Superstar deejays

Ook voor handtekeningjagers, groupies en celebrityspotters is er goed vlees in de kuip: posterboys van de dancescene zoals de levende legendes Carl Craig, Kenny Dope en Jeff Mills zijn van de partij, net als David ‘Fuck me, I’m famous’ Guetta en DJ Hell en Tiefschwarz, die net als vorig jaar op de laatste dag de concertzaal trakteren op een acht uur durende set vol Beierse techno en elektro.

Dancing queens

Hoezo, vrouwen ondervertegenwoordigd in technoland? Daar is in Gent weinig van te merken. Behalve Ellen Allien is ook haar goede vriendin Miss Kittin van de partij, en de minimal house van Ada zorgt voor nog meer Duitse girl power. De Noorse schone Annie moet het niet alleen hebben van haar looks, ook haar platenkeuze mag er zijn, getuige de bijdrage die ze leverde aan de befaamde DJ Kicks-reeks. De naam van Kate Wax circuleert al lang in ondergrondse kringen, ze komt live bewijzen waarom het hoog tijd is dat u haar leert kennen. Het hart van Trevor ‘Playgroup’ Jackson heeft ze alvast gestolen. Onze Noorderburen zenden Monica Electronica en Steffi uit, de vaderlandse eer wordt verdedigd door de Antwerpse D’Stephanie.

maximaal minimaal

Als er één dance-genre de laatste jaren in de lift zit is het wel minimal techno. Deze donkere, bezwerende technovariant is waanzinnig populair en dat is voornamelijk te danken aan DJ’s als Richie Hawtin (alias Plastikman) en de Chileense spitsbroeders Ricardo Villalobos en Luciano. Ook de Amerikaan Matthew Dear (hij is geboren in Texas, maar neem hem dat a.u.b. niet kwalijk) gooide al hoge ogen in de minimalistische microkosmos.

super discount

U hebt net al het bovenstaande gelezen en vraagt zich nu af ‘allemaal goed en wel, maar wat moet dat grapje kosten?’. Voor 65 euro tikt u een membercard op de kop die 10 dagen lang toegang geeft tot de Vooruit en ICC. Dat is 6,5 euro per nacht plezier en vertier, soldenprijzen dus, waarvoor je bij Schueremans nog niet naar de wc kunt! Wie zijn kuitspieren af en toe een dagje rust wil gunnen, betaalt 15 euro neer voor een dagticket.

Door Jonas Boel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content