Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Ozzy zet er een punt achter: ‘The Osbournes’ houden er na drie jaar mee op.

Elke DINSDAG û 20.30 MTV

The Osbournes

Na drie jaar van vuilbekkerij en complete waanzin houdt de beroemdste tv-familie van deze planeet het voor bekeken: deze week zendt MTV de laatste aflevering uit van The Osbournes, de celebrity-soap die het voorbeeld heeft gegeven voor zovele afkooksels (vanaf volgende week wordt gestart met herhalingen van seizoen 3).

In 2002 leek het nog een bizar idee voor een tv-show: een docusoap waarin het leven werd gevolgd van een rocker op retour en zijn familie, wie zou daar naar kijken? Vooral omdat de rocker in kwestie brabbelde in een nauwelijks verstaanbaar taaltje, de schuttingtaal vrijelijk in het rond vloog en de ‘personages’ leken te wedijveren in de waanzin. Maar The Osbournes – door TV Guide omschreven als ‘een kruising tussen The Simpsons en This Is Spinal Tap‘ – werd de grootste hit die MTV tot dan toe had gehad. Iedereen smolt weg bij de beelden van de ‘Prince of Darkness’ die hulpeloos in de knoei raakt met de afstandsbediening en lachte zich kreupel bij moeder Sharon die tijdens een burenruzie een volledige ham over de haag keilt. Een fenomeen was geboren: de familie kwam op de cover van alle grote Amerikaanse magazines en werd zelfs uitgenodigd op diner bij president Bush, Ozzy zag zijn populariteit geweldig groeien, en zijn vrouw Sharon en kinderen Kelly en Jack werden cultfiguren. De echte invloed van The Osbournes is natuurlijk af te meten aan het aantal vergelijkbare series die in de slipstream op televisie kwamen: niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Nederland en België schoten de celebrity-soaps als paddestoelen uit de grond.

Na drie jaar en een slordige twintig miljoen dollar – merchandising niet meegerekend – houden Ozzy en zijn familie er nu mee op. En dat is eigenlijk geen moment te vroeg, want vanaf het derde seizoen was het vet toch van de soep. Bovendien waren de Osbournes plotseling overal – Kelly begon een zangcarrière, Sharon kreeg een eigen talkshow, Jack speelde mee in films en tv-series. Zo begonnen de familieleden alsnog op de gewone deelnemers van reality-programma’s te gelijken: alles voor de roem – dat de vierde reeks begon met een aflevering waarin Ozzy te gast was in de talkshow van zijn vrouw sprak wat dat betreft boekdelen. Al houden de Osbournes er naar eigen zeggen mee op omdat ze na drie jaar de camera’s kotsbeu waren. Er is dus nog hoop voor De Pfaffs.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content