Dominique Soenens
Dominique Soenens Freelancejournalist

door Dominique Soenens

Schilder, striptekenaar, komiek en pianostemmer Herr Seele is een van de BV’s die te zien zijn in ‘World Cup Live’, het praatprogramma van Carl Huybrechts rond het WK voetbal. Van 31 mei tot en met 30 juni op TV1.

Ooit in een voetbalstadion geweest?

Absoluut niet. Als kind vond ik het een sport voor de ‘haantjes’. Ik werd op school ook altijd uitgelachen met mijn krijtwitte, magere benen. Maar ik stond wel mijn mannetje in de verdediging.

Je lijkt me ook geen sportliefhebber.

Ik ben wel fan van één evenement: de Ronde van Frankrijk. Ik zou er zelfs een televisietoestel voor kopen. Renners op een fiets vind ik poëzie waard.

Waarom doe je dan toch mee aan World Cup Live?

Voor Carl Huybrechts. Hij heeft een voorliefde voor anarchie, net als ik.

Maar je kent geen enkele Rode Duivel?

Nee. Ik heb zelfs nog nooit een volledige match gezien, denk ik. Er schiet me nu wel iets Hongaars te binnen. Branko… ( denkt na)

Strupar.

Inderdaad, maar misschien is dat een speler van 15 jaar geleden. Franky Van der Elst was een grote fan van ons, maar die voetbalt nu niet meer.

Waar ga je het over hebben, als je niets van voetbal afweet?

( ernstig) Over filosofie. Ik ga boeken lezen, onder meer Homo ludens van Huizinga.

Je wordt gegarandeerd enorm populair.

’t Loopt sinds Via Vanoudenhoven al de spuigaten uit. Ik vind het gênant om eerder dan Kamagurka op straat aangesproken te worden. Nu beginnen mensen zelfs ‘Herr Seele!’ te roepen naar Kama. Terwijl ze mij al 20 jaar met Kamagurka aanspreken.

Vind je het niet erg om in zijn schaduw te staan?

Ik kan sowieso niet in zijn schaduw staan, want ik ben nogal zonnig van natuur. Maar ik zoek die schaduwkant wel een beetje op.

Enig idee waarom het zo goed klikt tussen jullie?

We vormen een contrast dat heel goed werkt in België: het contrast tussen de socialist en de katholiek. Kama komt uit een areligieuze familie, ik uit een katholiek, religieus gezin.

Laat dat nog sporen na?

Ja, toch wel. Je merkt algauw het verschil als je met iemand spreekt. Kama is ook veel relaxer tegenover vrouwen dan ik. Ik ben trouwens nog altijd heel erg in godsdienst en spiritualiteit geïnteresseerd. Spiritualiteit is alles voor mij. Wat Kama en ik doen, ligt volgens mij dicht bij het religieuze.

Kama heeft een nieuw programma op Studio Brussel. Al geluisterd naar Kamagurkistan?

Nee, ik sta al zoveel over scenario’s van Cowboy Henk gebogen, dat ik in mijn vrije uren niet nog eens met Kamagurka wil worden geconfronteerd.

Vind je het jammer dat je er niet bij bent?

Ik was er graag bij geweest, maar ik denk dat Kama nu om budgettaire redenen solo gaat. Het is ook gezond dat we af en toe los van elkaar dingen doen.

Waar ben jij mee bezig?

Met een radioconcept. De werktitel is ‘ One piano a day keeps the doctor away‘. Het is de bedoeling elke dag een piano te laten horen, van een Koreaanse buffetpiano tot een historisch instrument. Ik schrijf daar een stukje bij, of zo. Leuk, omdat het veel verder gaat dan een gewoon gesprek.

Er is geen eigen televisieprogramma in de maak?

Valt nog af te wachten. Kama is met een nieuw voorstel naar Canvas gestapt, maar onderhandelde ook al met Guido Depraetere.

Zie jij dat zitten, VTM?

Ik vind het eigenlijk not done voor een legendarisch absurd duo als wij.

Maar je wil heel graag tv maken?

Absoluut. Dom en onnozel doen is mijn leven. Dat wil ik ook graag op tv doen. Kama neemt het momenteel een beetje in handen, buiten mij om. Desnoods doe ik eens iets alleen. Misschien heb ik al te veel verteld, maar ik hou ervan hem op stang te jagen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content