Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Pantoffelhelden – Het eerste seizoen van ‘Heroes’ biedt superieur entertainment, maar mist een beetje gewicht.

Reeks: ** Extra’s: ***

Reeks. Genetica, evolutietheorie, regeringscomplotten én comic books: de meest besproken tv-reeks van het afgelopen jaar is niet bepaald voor één gat te vangen. In Heroes ontdekken enkele mensen dat ze een speciale gave hebben. Een Japanse kantoorbediende kan door tijd en ruimte reizen, een New Yorkse artiest schildert de toekomst als hij high is, een Texaanse cheerleader is onkwetsbaar, enzovoort. Even later komen ze erachter dat ze hun talent niet zomaar gekregen hebben, maar dat ze deel uitmaken van een groot plan om de wereld te redden van een nucleaire ramp. Terwijl ze hun taak zo goed en zo kwaad als het kan proberen uit te voeren, worden ze achternagezeten door de sinistere seriemoordenaar Sylar, een horlogemaker die op gruwelijke wijze hun gaven steelt.

Heroes is een lust voor het oog, met de beeldtaal die uit Amerikaanse comics is overgenomen, en de vele terugkerende visuele motieven. En het verhaal, dat heen en weer stuitert tussen de persoonlijke besognes van de helden (cheerleader Claire bijvoorbeeld, die er vooral mee inzit dat ze ‘anders’ is dan haar leeftijdsgenoten) en het achterliggende mysterie, verveelt geen moment. Toch ontbreekt het de serie vaak aan de dwingende kracht die uitging van het eerste seizoen van Lost. Bovendien doet Heroes bij momenten wel heel erg zijn best om ervoor te zorgen dat je als kijker mee kunt, iets wat extra opvalt bij het herbekijken van de reeks. Dat er om de zoveel afleveringen enkele vragen netjes beantwoord worden, hebben we niets op tegen. Maar dat bepaalde sleutelscènes letterlijk herhaald worden en de personages soms tegen elkaar staan uit te leggen wat ze nu precies van plan zijn en waarom, komt tamelijk betuttelend over, zeker als je de doelbewuste verwarring in Lost gewoon bent.

Extra’s. Vijftig deleted scenes, korte docu’s over de special effects en de stunts, een making of en een portret van Tim Sale, de striptekenaar die instond voor de visuele stijl. Maar de extra waarvoor fans de box in huis zouden moeten halen, is de originele, nooit uitgezonden pilootaflevering van 73 minuten lang, met commentaar van bedenker Tim Kring. Daaruit blijkt bijvoorbeeld dat een plot rond enkele islamterroristen op vraag van de bazen bij NBC gewoon geschrapt werd.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content