Zondag 11/10, 9.30 – Canvas

Dat pater Damiaan heilig verklaard wordt, zullen we met al die feestelijkheden geweten hebben. Het enige échte historische moment is natuurlijk de viering op het Sint-Pietersplein, die door Canvas live wordt uitgezonden met commentaar van Jan Becaus, Jan De Volder en Hilde Eynikel. Eynikel kreeg destijds als eerste toegang tot de archieven van Damiaans patersorde en haar definitieve biografie vormde de basis voor de film van Paul Cox. Deze experte in all things Damiaan is dan ook de aangewezen persoon om Becaus tijdens de lange viering van correcte informatie te voorzien.

‘De ceremonie op zich duurt niet zo lang’, waarschuwt Eynikel. ‘Ze wordt echter gevolgd door een gezongen misviering met een zeer lange communiegang – dat weten we sinds Damiaans zaligverklaring. Als die niet begeleid wordt door gezangen, zal er heel wat tijd zijn om over Damiaan te vertellen.’

Wat is de juiste toon om een misviering van commentaar te voorzien – het is het Eurovisiesongfestival niet?

Hilde Eynikel: We kunnen er inderdaad moeilijk een wedstrijdje van maken. Commentaar bij een misviering vereist sereniteit, en daarvoor is Jan Becaus de geknipte persoon. Hij heeft een zeer ruime kennis en een ongeëvenaard metier, en hij is gezegend met een rustige en aangename stem. Ik heb trouwens destijds ook met Jan de commentaar verzorgd bij het bezoek van de paus aan België in 1985.

Wat zullen we te zien krijgen?

Eynikel: Zo’n heiligverklaring verloopt vooral volgens vastgelegde rituelen. Jan De Volder zal die als Vaticaankenner toelichten. Ik heb meer oog voor de uitgebreide Hawaïaanse delegatie en het leven van Damiaan. Hij was een heel menselijk man, zeer progressief voor z’n tijd: empathisch en met een doorgedreven planmatige denkwijze. Ik heb zijn brieven ooit laten lezen door mensen op een afdeling palliatieve zorgen en zij beaamden die vooruitstrevendheid van Damiaan.

In Tremelo had men graag de in Hawaï geboren Amerikaans president Obama te gast gehad. Bestaat de kans dat hij er op het Sint-Pietersplein zal bij zijn?

Eynikel: Er doen steeds meer geruchten de ronde dat er in het Vaticaan een hele grote Amerikaan aanwezig zal zijn, dus wie weet… Anderzijds denk ik dat president Obama in eigen land wel genoeg hete hangijzers heeft. Er zal sowieso veel machtig volk op de viering aanwezig zijn: de Poolse president Lech Kaczyñski, de Franse premier François Fillon en misschien zelfs president Sarkozy. Niet alleen wordt ook de Franse non Jeanne Jugan heilig verklaard, omdat Damiaan tot een Franse orde behoorde, beschouwen de Fransen hem als landgenoot. Voor ons land zullen alvast ons koningspaar, premier Van Rompuy, ministers De Crem en Milquet aanwezig zijn, en misschien ook Laurette Onkelinckx. Zij was de ‘meter’ van Damiaan bij de Waalse versie van De Grootste Belg en is een zeer groot bewonderaar.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content