PAUL THOMAS ANDERSON

VS 1996. MET PHILIP BAKER HALL, JOHN C. REILLY, GWYNETH PALTROW 21.45 – CANVAS

HARD EIGHT

Voordat de jonge onafhankelijke Amerikaanse regisseur Paul Thomas Anderson zich in de kijker filmde met een hommage aan de porno-industrie van LA ( Boogie Nights), een stadsmozaïek waarin het kikkers regent ( Magnolia) en een bevreemdend romantisch sprookje met centraal een harmonium ( Punch-Drunk Love), had hij al de neo-noirfilm Hard Eight gedraaid. Oorspronkelijk had deze misdaadfilm, gesitueerd in het broeierige gokmilieu van Las Vegas en Reno in de staat Nevada, als titel Sidney, de naam van het hoofdpersonage dat door Altman-acteur Philip Baker Hall vertolkt wordt. Maar na de vertoning in Cannes, werd de film zonder overleg met Anderson opnieuw gemonteerd en kreeg hij een nieuwe titel. Hard Eight, een uitdrukking die slaat op een worp van twee vieren, focust op de relatie tussen beroepsgokker Sidney en John (rol van John C. Reilly), een jonge man die aan lagerwal geraakt is. De melancholische Sidney ontfermt zich over John en leert hem alle kneepjes van het vak. Later komt het tot spanningen tussen deze twee outcasts, als John aanpapt met een miezerige en niet bijster slimme prostituee (Gwyneth Paltrow).

Andersons indrukwekkende debuut, tegelijk een intieme karakterstudie en een rake milieuschets, teert op een rustige, beheerste verteltrant en de sfeer van groezelige wanhoop wordt maximaal geëxploiteerd, maar het zijn vooral de meesterlijke vertolkingen die Hard Eight grimmig doen openbloeien tot een mysterieuze nachtmerrie.

La cage * Pierre Granier-Deferre, FR 1975. Donkere wraakfilm over de hel van het huwelijk. Een zelden vertoond psychologisch drama, vooral verplichte kost voor fans van Lino Ventura en Bergman-actrice Ingrid Thulin. (20.40 – ARTE) The Odd Couple *** Gene Saks, VS 1968. Opnieuw een Broadway-klassieker van Neil Simon als basis voor een onderhoudende komedie, een van de velen waarin de neurotische Jack Lemmon en de eeuwig kankerende Walter Matthau op een onweerstaanbare wijze en met de hulp van een waterval van oneliners met elkaar verbaal in de clinch gaan. Alhoewel. Hier spelen ze twee gescheiden mannen die samen een appartement in New York delen en die ervan dromen om elkaar de nek om te wringen! Na The Fortune Cookie (1966), waarin Billy Wilder de twee acteurs voor het eerst samenbracht, was dit de tweede samenwerking tussen het legendarische acteurskoppel. Lemmon en Matthau zouden dat tot op het einde van hun carrière blijven doen, maar dit is en blijft een van de absolute hoogtepunten (13.45 – VijfTV).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content