Reeks: ***

Britse import, met Nederlandse ondertitels. Het tweede seizoen van Happy Endings is momenteel te zien op Prime Series.

Wie op basis van de foto hierbij Happy Endings afdoet als de zoveelste kloon van Friends, heeft voor vijftig procent gelijk. Vooral in het begin is deze Amerikaanse komische reeks over zes twintigers die een nieuwe ‘modus vivendi’ moeten vinden als twee van hen vlak voor hun huwelijk een punt zetten achter hun relatie immers een opzichtige poging om de magie van Ross, Rachel en co over te doen. Het idee om soapachtige liefdesverhalen te mengen met grappige personages was natuurlijk het succesrecept van Friends, en in de eerste afleveringen doet Happy Endings wel heel hard zijn best om het voorbeeld achterna te hollen.

Omdat de reeks echter geen brokken maakte op de Amerikaanse tv, besloten de schrijvers – in de overtuiging dat het toch maar een kwestie van tijd was vooraleer het doek zou vallen – alle remmen los te gooien. In plaats van nog verder in te gaan op de gevolgen van de emotionele breuk tussen Alex en Dave, focusten ze op de bizarre en onhebbelijke gewoontes van de personages, zoals Brad en Jane, een gemengd en getrouwd koppel dat met elkaar wedijvert in neurotisch gedrag, of de schaamteloze maar allerminst verwijfde homoseksueel Max. Tegelijk maakten ze van de verhalen hun eigen speeltuin, die ze vulden met parodieën op series of films of met kleine inside jokes die week na week terugkomen. Het resultaat is een sitcom die gaandeweg veel dichter gaat aanleunen bij dingen als Arrested Development of Community dan bij Friends: het niveau van die twee haalt Happy Endings weliswaar nog niet, maar voor de liefhebbers is de serie meer dan het ontdekken waard. Daarbij, elke reeks die erin slaagt om Elisha Cuthbert – vooral bekend en berucht als Jacks dochter Kim uit 24 – neer te zetten als een komisch talent, verdient een kans.

Happy Endings heeft trouwens ook letterlijk een ‘happy end’ gekregen. Nadat de schrijvers het roer hadden omgegooid, begonnen kijkers én critici de reeks te ontdekken, waardoor de serie alsnog kon overleven. Enkele weken geleden werd het derde seizoen besteld en heel wat tijdschriften hebben ondertussen al een reportage gewijd aan de kleine sitcom die tegen alle verwachtingen in een succes werd. Waardoor Happy Endings misschien alsnog in de voetsporen kan treden van een andere komische reeks over zes vrienden die na een onopvallende start uitgroeide tot een wereldwijd fenomeen…

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content