Een jaar lang films vreten en géén indigestie: onze zes biosbourgondiërs blikken voldaan terug op een succulent filmjaar dat hun honger alleen maar heeft aangescherpt.

Patrick Duynslaegher

1 STELLET LICHT (Carlos Reygadas) Een driehoeksverhouding (een man, zijn vrouw en zijn minnares) in de streng religieuze, besloten wereld van de mennonietengemeenschap op de boerenbuiten in het noorden van Mexico? You must be kidding! Nee, Reygadas meent het en zijn filmische overredingskracht is zo immens en intens dat het subliem wordt.

2 EASTERN PROMISES (David Cronenberg)

3 CLIMATES (Iklimler) (Nuri Bilge Ceylan)

4 LETTERS FROM IWO JIMA (Clint Eastwood)

5 4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS (Cristian Mungiu)

REVELATIE

Andrew Dominik (regisseur) en Casey Affleck (acteur) omdat ze met The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford het al veelvuldig doodverklaarde westerngenre weer actueel en relevant maakten.

MEEST ONDERSCHATTE FILM

Across the Universe van Julie Taymor. Alleen te smaken door liefhebbers van echte musicals (kennelijk allebei uitstervende soorten).

MEEST OVERSCHATTE FILM

Ben X: slecht geregisseerd, karikaturaal geacteerd, demagogisch, extreem manipulerend en prima gepromoot.

BESTE FILM DIE DE BIOSCOOP NIET HAALDE

Aangezien we vooralsnog in België leven, laat ik de Franse films die enkel in Wallonië en Brussel uitgebracht worden (zo wordt er al bespaard op de Nederlandse onderschriften) even buiten beschouwing.

Festivalfavorieten die de bioscoop niet haalden: La león van Santiago Otheguy (gezien op Filmfestival van Gent); The Walker van Paul Schrader (Berlijn); The Man From London van Béla Tarr (Cannes).

VLAAMSE CINEMA

Slechte en middelmatige Vlaamse films scoren hoog aan de kassa, maar gelukkig waren er ook Dagen Zonder Lief van Felix Van Groeningen en Khadak van Peter Brosens & Jessica Woodworth, de ene authentiek, geïnspireerd en fris oer-Vlaams, de ander weldadig grensoverstijgend.

FILMBOEK

The Diaries: Lindsay Anderson, al verschenen in 2004 maar pas nu op de kop getikt. Het dagboek van de regisseur van If… en O Lucky Man begint in 1942, maar vijftig jaar later is hij tot groot genot van de lezer nog altijd de angry young man uit zijn beginjaren. De in 1994 overleden Anderson observeert en noteert zoals hij filmde: scherp, gepassioneerd, openhartig, compromisloos en zonder zichzelf te sparen.

Dave Mestdach

1 4 MONTHS, 3 WEEKS AND 2 DAYS (Cristian Mungiu) Hét bewijs dat echt grote cinema zowel op hart, oog als verstand kan mikken, toegankelijk én uitdagend kan zijn en niet per se veel hoeft te kosten.

2 The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik)

3 Eastern Promises (David Cronenberg)

4 Stellet Licht (Carlos Reygadas)

5 Paranoid Park (Gus Van Sant)

REVELATIE

Florian Henckel von Donnersmarck (met zijn debuut Das Leben der Anderen)

MEEST ONDERSCHATTE FILM

Zowel Apocalypto (Mel Gibson), Still Life (Jia Zhang-ke), Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood) als INLAND EMPIRE (David Lynch) kregen niet de kritieken of het publiek dat ze verdienden.

MEEST OVERSCHATTE FILM

Ben X (met dank aan de VRT).

BESTE FILM DIE DE BIOSCOOP NIET HAALDE

Deliver Us From Evil, documentaire over pedofilie en hypocrisie in de katholieke kerk; 3: 10 to Yuma, western van James Mangold, plus: de nieuwe films van de Franse meesters Jacques Rivette ( Ne touchez pas la hache) en Claude Chabrol ( La fille coupée en deux), die helaas alleen over de taalgrens werden uitgebracht.

VLAAMSE CINEMA 2007

Ben X, Vermist en de bedrijfsvideo’s van Studio 100 duwen het marktaandeel van de Vlaamse film verder de hoogte in (7,5 procent), al hinkt het kwaliteitspeil nog altijd flink achterop. Wél prima: Khadak van Peter Brosens & Jessica Woodworth én Dagen Zonder Lief van Felix Van Groeningen.

QUOTE

‘In many ways the work of a critic is easy. We risk very little yet enjoy a position over those who offer up their work and their selves over our judgment. But there are times when a critic truly risks something, and that is in the discovery and the defense of the new.’ (Culinair criticus Anton Ego in Pixars Ratatouille, de beste animatiefilm van het jaar)

BESTE DVD

Monty Python Boxset

FILMBOEK

Het Amerikaanse filmmagazine Film Comment: goed geschreven, sterke interviews, kritisch en een goede mix van independent & mainstream.

IK KIJK NU AL UIT NAAR No Country for Old Men (de Coens), There Will be Blood (PT Anderson), Sweeney Todd (Tim Burton)

Piet Goethals

1 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (Cristian Mungiu) Na Cristi Puiu’s Death of Mr. Lazarescu vorig jaar opnieuw een revelatie uit Roemenië en dé ontdekking van het jaar.

2 The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (Andrew Dominik)

3 Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood)

4 INLAND EMPIRE (David Lynch)

5 Day Night Day Night (Julia Loktev)

MEEST ONDERSCHATTE FILM

The Fountain van Darren Aronofsky werd als te zen, te metaforisch of te ridicuul afgedaan. Toch is dit een sterk onderbouwd drama over sterven, liefde en vergankelijkheid, opgebouwd via een bedwelmende beeldregie.

MEEST OVERSCHATTE FILM

Quentin Tarantino valt door de mand met het stomvervelende Death Proof.

BESTE FILM DIE DE BIOSCOOP NIET HAALDE

Sang sattawat van Apichatpong Weerasethakul, de Thaise cine- en videast ( Blissfully Yours, Tropical Malady) die zijn obsessies voor de natuur, zijn verleden en familie steeds in een opmerkelijke en indringende beeldentaal vertaalt.

VLAAMSE CINEMA 2007

De Vlaamse film boert uitstekend. Een geïnspireerde schandaalprent ( Ex Drummer), twee (publieks)hits ( BenX en Vermist) en twee absolute klasseproducties: Khadak van Peter Brosens & Jessica Woodworth én Felix Van Groeningens Dagen Zonder Lief.

QUOTE

‘I died when I was fifteen. I live in the zone ever since.’ (Viggo Mortensen in Eastern Promises)

BESTE DVD

Misschien niet de beste dvd-editie, maar toch de belangrijkste dvd-release van dit jaar: Berlin Alexanderplatz van Rainer Werner Fassbinder.

FILMBOEK

Hangt af van wat u het leukste vindt. Voor strubbelingen op de set: Cassavetes Directs van Michael Ventura, over het tot stand komen (weliswaar vierentwintig jaar na datum) van John Cassavetes’ Love Streams. Voor liefhebbers van met anekdotes gelardeerde bio’s: Tullio Kezich’ Federico Fellini: His Life and Work.

IK KIJK NU AL UIT NAAR

Dirty Mind en Linkeroever van Pieter Van Hees, There Will Be Blood van P.T. Anderson en Sidney Lumets Before the Devil Knows You’re Dead.

Ruben Nollet

1 Zodiac (David Fincher) Pratende mensen boeiend in beeld brengen, het moet zowat de grootste uitdaging zijn waar je als regisseur voor staat. Zodiac bestaat gedurende vier vijfde van zijn (lange) speelduur uit pratende mensen en toch houdt David Fincher je op het puntje van je stoel. Twee uur en veertig minuten geweldig meesterschap.

2 The Assassination of Jesse James by The Coward Robert Ford (Andrew Dominik)

3 4 Months, 3 Weeks & 2 Days (Cristian Mungiu)

4 Ratatouille (Brad Bird)

5 Paranoid Park (Gus Van Sant)

REVELATIE

Matt Damon wegens zijn vertolking in The Good Shepherd.

MEEST ONDERSCHATTE FILM

Azuloscurocasinegro van Daniel Sànchez Arévalo.

MEEST OVERSCHATTE FILM

Inland Empire van David Lynch.

BESTE FILM DIE DE BIOSCOOP NIET HAALDE

La graine et le mulet van Abdellatif Kechiche. Gescreend voor Vlaamse bioscoopuitbaters maar niet geschikt bevonden. Eigenlijk de beste film die dit jaar in de Belgische zalen kwam.

VLAAMSE CINEMA 2007

Het jaar van Ben X zeker? Geen meesterwerk, hoewel door velen op handen gedragen, maar ook niet de complete miskleun waarvoor het door tegenstanders werd versleten. Als een film internationaal zulke hoge ogen gooit, mogen we daar best trots op zijn. Over het algemeen lijkt de Vlaamse cinema op de goede weg, al blijft het wachten op een echte openbaring. Volgend jaar dan maar?

BESTE DVD

The Wire 3 en de slotreeks van The Sopranos waren superieur, maar dat weten we intussen al. Dus kies ik voor Deliver Us from Evil, een huiveringwekkende documentaire over pedofiele priesters.

FILMBOEK

Mon dernier soupir, de autobiografie van Luis Buñuel. Geschreven in 1982, maar nu pas in handen gekregen.

IK KIJK NU AL UIT NAAR

There Will Be Blood van Paul Thomas Anderson, Michael Hanekes Engelstalige remake van zijn eigen Funny Games, Lakeview Terrace van Neil LaBute (met Samuel L. Jackson als racistische flik) en natuurlijk Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.

STEVEN TUFFIN

1 Dagen zonder lief (Felix Van Groeningen) Het moet van Mieke ‘Boogschutter’ Bouves onthullende scène in het flikkendrama Zaman geleden zijn dat een Vlaamse prent me tot in het diepst van mijn ziel raakte. Van Groeningens confronterende ‘quarterlifedrama’ slaagde er dubbel en dik in.

2 The Bourne Ultimatum (Paul Greengrass)

3 Our Daily Bread (Nikolaus Geyrhalter)

4 Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood)

5 Ratatouille / Persepolis (Brad Bird / Marjane Satrapi)

REVELATIE

Thomas Thurgoose, het jochie wiens charismatische puppy-ogen de emotionele impact van Shane Meadows This Is England – gezien op de Focus Festivaldag – de hoogte injoeg.

MEEST ONDERSCHATTE FILM

Twee voor de prijs van één: ontheemdingsdrama The Namesake en horrorprent 28 Weeks Later omdat ze aantonen dat een doordachte regie schijnbaar vastgeroeste genres zonder veel moeite loswrikt.

MEEST OVERSCHATTE FILM

Ben X, maar genoeg over dat onding.

BESTE FILM DIE DE BIOSCOOP NIET HAALDE

Misschien niet de beste maar wel de opzienbarendste: 3: 10 to Yuma, de westernremake van Walk the Line-regisseur James Mangold met Christian Bale en Russell Crowe in de hoofdrollen. Aan gebrek aan star power zal het in ieder geval niet gelegen hebben.

VLAAMSE CINEMA 2007

Same old, same old, met hier en daar een opflakkering

QUOTE

‘I’m not the guy you kill, I’m the guy you buy off!’ (George Clooney geeft als archetypische antiheld Michael Clayton zijn tegenstandster Tilda Swinton – die zweetplekken! – lik op stuk.

BESTE DVD

Net gekocht in Engeland: Blade Runner – 5 Disc Ultimate Collector’s Edition. Alle versies van en alle info over Ridley Scotts meesterlijke scifiparel.

FILMBOEK

Bambi vs. Godzilla of hoe dialoogduivel David Mamet brandhout maakt van Tinseltowns rare regeltjes.

IK KIJK NU AL UIT NAAR

No Country for Old Men (de beste Coens sinds Fargo), Batmansequel The Dark Knight (de eerste 7 minuten vegen de vloer aan met superprullen als Ghost Rider en Spider-Man 3) en Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (zal ieder favoriete archeoloog nog even cool zijn?)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content