Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Radio- en televisiemaker Hans Otten presenteert een hele zomer lang iedere ochtend tussen 7 en 9 uur op Q-Music. Ondertussen broedt hij op een opvolger voor Hans en de Griet. Dat programma komt in het najaar op de buis.

door Stefaan Werbrouck

Valt dat wat mee, ochtendradio maken?

Ik had het nooit eerder gedaan, althans niet voor zo’n lange periode als nu, maar het bevalt me wel. Omdat we moeten inspelen op de actualiteit, op wat de kranten ’s ochtends schrijven, is het ongelooflijk spannend. Je weet immers nooit of je die twee uur wel volledig zal kunnen vullen. En ook de respons valt mee, hoewel Q-Music natuurlijk een kleine zender is. Blijkbaar hebben we een trouw publiek.

Na een paar weken weet je waarschijnlijk al perfect of je een ochtendmens bent of niet.

Niet dus. Ik ben ook nooit een ochtendmens geweest, maar nu begin ik dat toch serieus te merken. In het begin van de zomer, de eerste dagen toen het programma liep, ging ik altijd heel gedisciplineerd slapen rond tien uur ’s avonds, maar gaandeweg is dat steeds later geworden. Gisterenavond bijvoorbeeld was het één uur ’s nachts, en als je er dan om vijf uur uit moet, is dat niet om te lachen.

Het is een harde stiel.

Dat valt nogal mee, hoor. Ik merk dat ik telkens vlak voor de uitzending een opstoot van adrenaline krijg en die houdt me wel op de been. Dus voorlopig heb ik nog niet echt last van de vermoeidheid. Maar ik vrees dat ik nu wel twee maanden lang een aanslag op mijn lichaam aan het plegen ben.

En ondertussen moet je ook nog nadenken over een nieuw televisieprogramma.

Dat slorpt inderdaad heel wat van mijn vrije tijd op. Maar gelukkig is een groot deel van het werk al achter de rug. Het concept van het nieuwe programma staat op poten, de redactie is samengesteld, alleen de concrete zaken, de details moeten nog worden ingevuld.

Het wordt niet zomaar een vervolg op ‘Hans en de Griet’?

Neen, we gaan niet gewoon alles nog eens dunnetjes overdoen. Het wordt wel opnieuw een komisch en relativerend praatprogramma, maar we zullen meer inspelen op de actualiteit. Meer kan ik er nu nog niet over kwijt.

Was je trouwens tevreden over de reacties op je programma?

Wel, achteraf bekeken is Hans en de Griet het eerste programma sinds jaren geweest dat qua kijkcijfers de woensdagavond kon ‘redden’, dus in dat opzicht ben ik tevreden. Midden in de week op dat tijdstip gemiddeld een half miljoen kijkers halen, het ligt niet voor de hand. Daarnaast waren er ook een aantal uitzendingen die naar mijn gevoel heel geslaagd waren. Goed, er zaten een paar missers tussen, maar al bij al mag ik best trots zijn.

Sommige critici denken daar waarschijnlijk anders over.

Ik had toch een dubbel gevoel bij een paar van die kritieken. Als je op een zender als VTM met iets nieuws afkomt, dan begin je qua krediet sowieso onder nul. Maar goed: negatieve kritiek moet er ook zijn.

Glijdt dat zo makkelijk van je af?

Och, als iemand als Pieter Aspe in Humo mijn programma per se wil uitroepen tot het slechtste wat hij in 2001 op televisie heeft gezien, dan trek ik me daar weinig van aan. Ik probeer iets wat nog niet overal gedaan is en als je daar niet voor open staat, is dat dan mijn probleem?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content