In de ban van de ringen – De meest gehypete gametrilogie aller tijden zet er met een interstellaire knal een punt achter. Of toch voor eventjes, want Master Chief komt terug. Hij heeft het beloofd.

Xbox 360 Microsoft Gameplay: 8 l Grafisch: 8 l Audio: 9

120 miljoen euro had sf-shooter Halo 3 al in het laatje gebracht, welgeteld 24 uur na zijn release: een record voor de volledige entertainmentbizz. Dat was ook nodig: ontwikkelaar Bungie Studios weekte naar schatting 30 miljoen euro budget los voor dit klapstuk en uitgever Microsoft overschreed dat bedrag zelfs om een nooit geziene marketingcampagne te financieren. Halo 3 was dan ook – zeker in de VS – alomtegenwoordig in teasertrailers, tv-spots, webbanners en tijdschriftenadvertenties, steevast aangekondigd met de weinig verhullende slogan Finish The Fight!

In Halo 3 worden de losse plotrafels uit de vorige game aan elkaar geknoopt. Zo moet de genetisch gemanipuleerde supersoldaat Spartan-117 – beter bekend als Master Chief – voor eens en voor altijd komaf maken met de buitenaardse invasie van de Covenant en de parasitaire zombies van The Flood intomen om ten slotte het dreigende gevaar van de Haloringen te ontzenuwen.

Een van de hoogtepunten is de vlucht met de futuristische gevechtshelikopter Hornet, waarmee het fijn vijanden decimeren is. Even memorabel is de zenuwslopende Floodinvasie die leert dat je eigenlijk nooit klaar bent met zombies. Zo zie je kleinere gedrochten in een nog nasmeulend kadaver kruipen om het opnieuw te laten verrijzen. Dat maakt sommige levels extreem pittig en uitdagend; gelukkig is er de nieuwe optie om de singleplayer-modus in co-op met 2, 3 of 4 vrienden te spelen.

De sleutel tot het succes van deze derde Halo is echter de vernuftige multiplayer waarbij spelers hun eigen games kunnen samenstellen, spelwerelden naar smaak aanpassen en achteraf filmpjes van de intense vuurgevechten kunnen herbekijken en delen met de rest van de wereld. Ook een pluspunt: de game dropt je, afhankelijk van de militaire rang die je online verdient, automatisch in veldslagen met spelers van hetzelfde kaliber.

Halo 3 is topamusement voor de massa, als we even door de vingers zien dat de meeste voertuigen nog steeds even vlot bestuurbaar zijn als een winkelkarretje met een geblokkeerd voorwiel. En dat je om enige logica te ontwaren in de menustructuur maar beter een gediplomeerde cryptoloog kan zijn. Niemand gelooft dat de franchise na Halo 3 tot de mottenballen veroordeeld zal worden. Beste bewijs: spin-off Halo Wars, een strategy-game in hetzelfde speluniversum, staat al in de steigers. Verder bereidt de Zuid-Afrikaanse regisseur Neil Blomkamp een bioscoopversie voor, broedt Peter Jackson op een nog volstrekt geheim Halo-project en geeft Master Chief in het eindfilmpje nog een duidelijke hint mee. Voor hij aan zijn diepvriesslaapje begint, klinkt het resoluut: ‘Wake me when you need me.’

Roel Damiaans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content