PB GRONDA, auteur van Nemen wij dan samen afscheid van de liefde, Kentucky, mijn land en Onder vrienden, duikt elke week in de populaire cultuur.

Het ziet ernaar uit dat 2013 het jaar wordt van de gratisdiscussies, tot nader order gratis te volgen in de media. Mogen we doorspoelen in de programma’s die we opnemen, moeten we betalen voor nieuws op onze schermen en vooral: moet volkorenbrood nu eindelijk gratis worden, of moeten we godverdomme nog maar eens een jaar 2,20 euro betalen voor iets wat uiteindelijk een domme hoop deeg is.

Het is de gewoonte van veel mensen van mijn leeftijd en van oude punkers alsook oude hippies om meteen ons gratis deel op te eisen. Wat vreemd is, want we geven zonder gezeur een half maandloon aan een telefoontoestel en eisen op restaurant niet om gratis te eten. Toch ben ik nooit tegen op het eerste gezicht onlogi-sche of anarchistische ideeën, die breken met het oude en ruimen plaats voor iets nieuws. Het internet is mis-schien wel de mooiste katalysator ooit van zulke ideeën. Samen met de verlichting, of zo.

Ik ben wel voor con-sistentie in de anarchie: als we dan toch zo stoer zijn, waarom dan geen rebellie tegen pakweg betalend parkeren. We betalen al voor de auto, we betalen belasting en taksen voor die auto, betalen daarnaast ook belasting voor de infrastructuur en aan de gemeentes. En we geven ook geld uit in de winkels waar we meestal heen moeten als we ergens parkeren. In die winkels betalen we trouwens ook weer btw. En toch ook betalen om je auto ergens te parkeren? Je krijgt er nochtans niks voor in de plaats. Een boete, dat zou je in de plaats krijgen. Maar goed. Dat is blijkbaar iets anders. Twee euro per uur betalen om ergens geparkeerd te staan, dat vinden we oké.

Want dat is de kern van de discussie: wat wil je, en wat is dat je waard. Zo heb ik een Spotify Premium-abonnement omdat ik bijna heel de dag naar muziek luister en niet van dat ouderwetse gedoe met cd’s hou. Kost me zo weinig dat ik zelfs niet precies weet hoeveel het is. Geweldige deal. Ik huur ook films via de iTunes Store. Niet supergoedkoop, eerlijk gezegd, en het aanbod is belachelijk pover, net zoals wat ik me herinner van dat Telenet-aanbod. Het goede is: niemand is verplicht om dat te doen. Slimmeriken hebben zelfs een gratis versie of onderdeel van hun product. Niet gratis, na-tuurlijk, maar betaald door adverteerders in een variatie op het busi-nessmodel.

Ik lees ook graag goed onderbouwd en zonder tkfoutn geschreven nieuws. Iets waarvoor ik hier trouwens eerder al gepleit heb. Minder voor meer, was toen de schijnbaar gekke vraag. Minder zever en flauw-tjes opgesmukt telex-nieuws over het dieet van BDW, meer betalen dan… nu ja, dan niks. Dat laatste lijkt alvast doorgedrongen te zijn, dat eerste zullen we wel zien. Als er iets interessants te lezen valt en ik klik erop, reken me dan maar iets aan. Meer dan zeven minuten parkeren, zal het me nooit kosten. Ik ben trouwens al eens op een redactie geweest en daar zitten redelijk veel mensen aan com-puters. Soms leek het zelfs alsof ze aan het werk waren. Ik zie niet in waarom zij minder recht zouden hebben op een inkomen dan een architect of al die mensen die blijkbaar tijd hebben om heel de dag te surfen.

MOGEN WE DOORSPOELEN IN PROGRAMMA’S DIE WE OPNEMEN, MOETEN WE BETALEN VOOR NIEUWS OP ONZE SCHERMEN EN VOORAL: MOET VOLKOREN BROOD NU EINDELIJK GRATIS WORDEN?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content