GRRRONDA

© FOTO: JURGEN ROGIERS

Paul Baeten Gronda, auteur van Nemen wij dan samen afscheid van de liefde en Kentucky, mijn land, duikt elke week onder in de kelders van de populaire cultuur.

Als je op de cool-wall van het leven per ongeluk of uit curiositeit helemaal de linkerkant oploopt, langs de in-het-weekend-graag-fietsende tsjeven, alle Franse schrijvers, de hobbyornithologen, de reclamejongens, de driekwartbroekdragers en de mensen die heel vaak een portie gemengd zitten te eten in de cafetaria van een manege, ja, zelfs voorbij de gevreesde Zwitserse douanebeambten, de volledig uit fleece opgetrokken nordic walkers en de mensen die van buiten weten hoeveel baksteenkaarten je nodig hebt om een stad te kunnen bouwen in Kolonisten, dan kom je uit bij… de redactie van De Vrije Markt. En daar net links van: de autonerds.

Autonerds zijn onmeetbaar uncool. Ze herkennen tussen twee auto’s die er schijnbaar 800 procent hetzelfde uitzien het model van de laatste generatie, omdat die bijvoorbeeld drie LED-lampjes kreeg in de koplampen of omdat er een subtiel gewijzigde welving in de motorkap zit. Autonerds weten dat als je een classic Porsche 911 wilt kopen, je beter voor een luchtgekoelde dan een watergekoelde gaat, en uiteraard beter voor de betrouwbaardere 3.0 dan voor een 2.7. En dat de originele tapijtenset uit 18 delen bestaat. Geen 17, zeker geen 19: 18.

Hallo, ik ben Paul en ik ben een autonerd.

En neen, niet zo een die nu toevallig autonerd is omdat dat sinds Top Gear sociaal aanvaard en zelfs hip is. Neen, een echte original. Ik hield al van auto’s voor ze middle of the road gingen en iedereen er plots een moest hebben. Ik hield al van auto’s toen ik samen met gelijkgestemde vrienden de voorbijrazende modellen op de Steenweg op Gelrode in Rotselaar herkende aan het geluid van hun uitlaat. Of tenminste heel goed deed alsof.

Top Gear aside, valt er helaas niet veel snoep te rapen voor autofans. Er is het magazine AutoGids, een slecht uit het Frans vertaalde koopgids met foto’s waarvan vast ergens een Luxemburger opgewonden geraakt. Ik zag ooit een pluisje op de jas van de man voor mij in de rij aan de kassa in de supermarkt, en dat had meer charisma dan AutoGids. In het voordeel van AutoGids kan ik zeggen dat het wel een heel speciaal pluisje was. En dan is er ergens een programma op een van de minizendertjes dat door de leasesector wordt betaald en waarin de nochtans sympathieke Kris Wauters in auto’s rondrijdt die enkel met elkaar gemeen hebben dat ze nog saaier zijn dan AutoGids.

Autonerds zijn geen boekhouders. Ze willen niet weten welke Peugeot de grootste laadruimte kan voorleggen. Fuck laadruimte. Autonerds zijn in eerste instantie dromers. Het is zoals naar bed willen met Eva Longoria. Ook enkel spannend zolang het een droom blijft, want zodra je daar ligt, heeft ze dorst. Of heeft ze het te warm. Of belt haar vriendin.

Gelukkig is er nu voor alle autonerds ter wereld: Gran Turismo 5. Nu ja… Eerder waren er al respectievelijk 1, 2, 3 en 4, maar nu dus 5. En aangezien ik pas sinds een jaar een PlayStation heb, is dit dus GranTurismo 1. En dat is een zege. Plots heb je een garage met wel acht miljoen auto’s ter beschikking. En zoveel auto’s bestaan er niet eens! En je kunt kiezen in welke kleur je die wilt. En dat kiezen is moeilijk! En dan moet je ook nog kiezen op welk circuit je met de uitverkoren bolide wil scheuren! De opwinding van de voorbereiding: genieten als waren we weer twaalf jaar. Zo reed ik zeker een halfuur rond met mijn AC Cobra op het circuit van Monaco – dakloos, héérlijk geluid. Maar ook met een stoere Audi R8 door Londen, met een Citroën 2CV over de Nürburgring (voor wie echt veel tijd heeft) en met een Subaru IMPREZA WRC 2008 door de sneeuw in Chamonix.

Het enige nadeel aan een racespel is dat het bijna onvermijdelijk blijkt om te racen. Racen door op een cirkeltje, een driehoekje en een vierkantje te drukken is nonsens. En zo’n consolestuurtje is voor johnnies. Maak mij een spel waarbij je op je gemak wat kunt rondbollen, en ik ben je klant en fan. Waaruit te concluderen valt dat ik niet alleen waanzinnig uncool ben, maar ook afgrijselijk saai. Vreemd dat AutoGids mij nog nooit gebeld heeft, eigenlijk.

Een geluk voor alle autonerds ter wereld: Gran Turismo 5.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content