Dimitri Dewever medewerker Trends

Verniel of verdedig planten en tuinen met of tegen zombies in het vluchtige schietvehikel Plants vs. Zombies: Garden Warfare.

ACHTERGROND

Wat vijf jaar geleden begon als een onschuldige tower defense-titel voor pc en Mac, groeide uit tot een populaire smartphone-app en Nintendo DS-game én eindigde in februari dit jaar, onder de noemer Plants vs. Zombies: Garden Warfare, als een volbloedshooter voor Xbox 360, en de titel is ondertussen relatief populair onder aanhangers van ludieke actiegames. Deze week verschijnt de humoristische schietgame ook op PlayStation 3 en 4. Het spel is identiek gebleven, al steken de graphics op PS4 overduidelijk een tandje bij en is de besturing op die laatste console een tikje nauwkeuriger en vloeiender.

INSTEEK

Het concept is onnozel maar onderhoudend: ga aan de slag met zombies of planten en bekamp de andere partij door ze met projectielen te bestoken en in stukken te schieten. Dat kan alleen, al is de game duidelijk gemaakt om in co-op of online-multiplayer gespeeld te worden. Bij de acht modi zit onder meer Garden Ops, waarbij je solo of met drie andere spelers je tuin dient te beschermen tegen oprukkende zombies. Team Vanquish is een typische deathmatch waarbij je partij kiest (zombies of planten) en de andere partij liquideert. Bij Gardens and Graveyards dienen objectieven ingepalmd en verdedigd te worden.

CAMP & FEEL

Elke kamp beschikt over eenheden in vier verschillende klassen. Tussen de zombies herken je infanteristen, ingenieurs, wetenschappers en American footballspelers. Bij de flora zijn dat erwtenstruiken, vleesetende planten, zonnebloemen en cactussen. Elke klasse beschikt over zijn eigen vaardigheden, specialiteiten en wapenuitrusting, vergelijkbaar met de scherpschutter-, infanterist-, hospik- en ingenieurklassen bij traditionele shooters. De grafische stijl is naïef, kleurrijk, cartoonesk en behoorlijk kindvriendelijk. Hier geen bloederige headshots, op groteske wijze afgerukte ledematen of exploderende lichamen.

VERDICT

Applaus voor de manier waarop Plants vs Zombies: Garden Warfare de draak steekt met het anders vaak bloedserieuze shootergenre. Idiote personagegeluiden, opzettelijk belabberde geluidseffectenen infantiele deuntjes luisteren het het spel op lachwekkende wijze op. Spijtig dat er naast het guilty pleasure-gehalte en de vluchtige humor geen extra diepgang, maatschappijkritiek of iets zinvollers terug te vinden is. Dat maakt de houdbaarheidsdatum van de game redelijk beperkt. Als de gimmick er eenmaal af is, rest er weinig tot niets om je aan het spelen te houden. Leuk, zolang het duurt.

PLANTS VS. ZOMBIES: GARDEN WARFARE

PC, PS3, PS4, XBOX 360

ELECTRONIC ARTS

GAMEPLAY ***

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content