Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

ANATOMIE VAN EEN FRAUDE. Matt Taibbi, journalist bij Rolling Stone, dook onder in de economische crisis en kwam terug met een knaller van een boek.

Matt Taibbi, Spiegel & Grau, 272 blz., euro25

Rolling Stone zal altijd wel – en zeker in Europa – bekend staan als een muziektijdschrift, maar eigenlijk is het magazine op dat vlak al lang niet meer zo relevant als het ooit geweest is. In de onderzoeksjournalistiek is Rolling Stone echter wel nog steeds toonaangevend, zoals enkele maanden geleden nog bewezen werd toen de bevelhebber van het Amerikaanse leger in Afghanistan ontslag moest nemen nadat hij in een reportage het leiderschap van Obama in twijfel had getrokken.

Matt Taibbi is een van de politieke sterreporters van Rolling Stone, en hij was tijdens de presidentsverkiezingen van 2008 de man die voor het magazine de strijd tussen Obama en McCain op de voet volgde. Toen de stijgende olieprijzen op een bepaald moment een heet thema werden, probeerde Taibbi na te gaan waaraan die stijging te wijten was. Hij kwam tot de conclusie dat niemand het wist: noch hijzelf, noch zijn collega-journalisten, noch de politici met wie hij op de baan was. Dat was de aanzet voor Griftopia, een boek waarin Taibbi de economie van de afgelopen jaren probeert door te lichten, van de problemen rond de hypotheekmarkt in de VS over de internationale crisis tot de plotse stijging van de olie- en voedselprijzen enkele jaren geleden.

Het resultaat is simpelweg briljant. Taibbi slaagt erin om op een heel heldere en begrijpelijke manier te schrijven over aartsmoeilijke concepten – als u altijd al wilde weten wat ‘credit default swaps’ of ‘collateralized debt obligations’ precies zijn, bent u hier aan het juiste adres. Bovendien toont hij aan dat de crisis niet zomaar het gevolg was van enkele slechte beleggingen. Neen, de geknapte luchtbel was eigenlijk vooral één grote fraudezaak: een casinospel waarin zowel diegenen onder aan de ladder – die arme burgers met vervalste documenten een hypotheek aansmeerden – als diegenen boven aan de ladder – de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs bijvoorbeeld – het niet nauw namen met de ethiek. En er ook weinig om gaven dat mensen later uit hun huis zouden worden gezet of miljoenen wereldbewoners door hun speculatie op de voedselprijzen in de hongersnood zouden terechtkomen.

Griftopia is ook erg grappig. Oké, de inhoud is ronduit schokkend, maar Taibbi schrijft alles wel neer met een gezonde dosis humor en hij is niet bang om zijn verontwaardiging over wat hij gezien en gehoord heeft de vrije loop te laten. Om één voorbeeldje te geven: het hoofdstuk over hoe Alan Greenspan, voormalig voorzitter van de Amerikaanse nationale bank, met zijn beleid mee aan de basis heeft gelegen van de crisis kreeg als titel ‘The biggest asshole in the world’ mee. Kortom, als u één boek over de crisis leest, laat het dan dit zijn.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content