Worstelen met de bonussen – Met elf uur extra materiaal is deze Blu-ray de ultieme editie voor de ‘Gladiator’-fan.

2000

Film: ***

Extra’s: ****

Universal

Film. Ridley Scott durft er vooral de laatste jaren nogal eens flink naast te fietsen, maar in zijn beste films toont hij een ongeëvenaard talent om de toeschouwer onder te dompelen in een wereld die hij tot in de kleinste details en met visionaire visuele flair reconstrueert. Gladiator doet voor het Romeinse rijk wat zijn monsterhit Alien deed voor het leven aan boord van een vervloekt ruimteschip en zijn sf-detectivethriller Blade Runner voor het dagelijkse bestaan in een futuristische urbane nachtmerrie: de toeschouwer krijgt het gevoel dat hij in die tijd en in die wereld leeft, dat hij er tijdens de meest benauwende momenten niet uit kan ontsnappen en dat hij er tijdens de meest hypnotiserende momenten niet weg wil.

In zijn sandalenepos over een generaal (Russell Crowe) die het vechten moe is en naar huis wil, maar eerst als slaaf en daarna als gladiator de corrupte Romeinse dictatuur te lijf gaat, tovert Scott in meeslepende tableaus een antiek tijdperk tot leven. Van de openingsveldslag van het uitgeputte Romeinse leger tegen de barbaarse horden aan de Germaanse grens, over de perfide complotten van de ziekelijk afgunstige jonge keizer (Joaquin Phoenix), tot de even sadistische als ingenieuze Brood en Spelen in het Colosseum is dit een in alle opzichten grandioos totaalspektakel.

Gladiator was tien jaar geleden een van de eerste Hollywoodsuperproducties die voluit voor CGI gingen om een vergeten genre nieuw leven in te blazen. Zo werd Oliver Reeds acteerprestatie voor een stuk digitaal ingevuld toen hij midden in de opnames aan een hartaanval bezweek. De technologische hoogstandjes uiten zich ook in de verbluffende herschepping van de haast fascistische grandeur van het oude Rome – compleet met citaten uit de nazipropagandafilms van Leni Riefenstahl, allusies naar de megalomane bouwwoede van Derde Rijkarchitect Albert Speer en wagneriaanse muzikale saus.

Extra’s. Voor deze 2 disc Collector’s Edition van de première van Gladiator op Blu-ray trok Universal alle registers open, met naast de bioscoopversie nog een 15 minuten langere versie. Enkele jaren geleden zat de extended special edition op dvd al volgepropt met bonusmateriaal, en daar worden nu nog liefst vier uur aan extra’s aan toegevoegd, goed voor meer dan elf uur in totaal.

Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is een item aan gewijd – van schetsen van het weggelaten neushoorngevecht tot Costumes Barbarian Quality Control, waarbij iemand erop toeziet dat de pelsen en vachten van de Hunnen wel voldoende versleten en gehavend ogen. Probleem is dat de echt interessante extra’s (zoals de tekst en uitleg bij de alternatieve generiek) en de triviale filmpjes tijdens het navigeren moeilijk uit elkaar te halen zijn, zodat het toch wat worstelen wordt om de essentie van de ballast te scheiden.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content