Illusionist Gili haalt vreemde trucs uit in De Laatste Show, maar die plukt hij niet zomaar van het net.

Je hebt een eigen website: bemoei je je daar persoonlijk mee?

Om dat allemaal zelf te doen, ken ik er te weinig van. Maar ik vind het wel belangrijk om ermee bezig te zijn, ik probeer ervoor te zorgen dat er altijd iets nieuws op de site te zien is.

Heb je andere kanalen om online reclame te maken, of heb je daar geen behoefte aan?

Toch wel, ik denk dat het internet een machtig medium is waarmee je een hoop mensen heel snel en direct, en bovendien op een milieuvriendelijke manier kunt bereiken. Ik heb op Facebook een account voor mezelf, maar daarnaast is er ook een Gilifanpage.

Waak je strikt over de grens tussen persoonlijke informatie en alles wat met Gili als personage te maken heeft?

Ik krijg vaak vriendschapsaanvragen van mensen die ik niet ken. In het begin was ik niet helemaal mee, ik dacht dat het de bedoeling was dat je iedereen toeliet. Ondertussen doe ik dat niet meer, mensen die ik niet ken, verwijs ik vriendelijk door naar de Gilifanpage.

Veel creatievelingen vinden inspiratie op het internet, bijvoorbeeld via YouTube.

Ik zoek wel regelmatig naar informatie over paranormaliteit of ontmaskeren, daar bestaan duizenden filmpjes over. Maar ik ga er niet naar op zoek om inspiratie op te doen, dat leunt al gevaarlijk dicht aan bij plagiaat, vind ik.

Zijn er sites waar je als mentalist en illusionist heen moet om bij te blijven?

Die zijn er zeker, maar dat gaat om fora waarop je geregistreerd moet zijn. Het volstaat ook niet om gewoon een login en paswoord op te geven. Vaak moet je een soort proef afleggen om te bewijzen dat je niet zomaar iemand bent, of je moet door twee leden voorgedragen worden als nieuwe kandidaat.

Gek dat die community zo gesloten is, web 2.0 draait er net om dat iedereen overal zijn ei kwijt kan.

Het is een apart beroep, ja. Zodra je de geheimen verklapt, is de magie er natuurlijk af. Veel mensen spreken mij aan omdat ze het ook willen leren. Ik stuur ze door naar een vriend die lesgeeft. Iederéén kan aan zijn les beginnen, de vraag is of je het volhoudt.

Koop je je materiaal voor acts online?

Ja, die dingen worden aan huis geleverd via de post, dat is echt handig. Ik bestel ook regelmatig boeken via het net, én pizza. Een keer werd mijn Paypalaccount gekraakt, maar over het algemeen vind ik die manier van transacties wel veilig. Ik heb trouwens meteen alles terugbetaald gekregen.

‘Gilicatessen’, de nieuwe dvd van Gili, ligt nu in de winkel. Meer info op gili.be.

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content