Get Low **

ROBERT DUVALL en SISSY SPACEK in 'GET LOW'. Een voortijdige begrafenis.
Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

RUST IN VREDE. Robert Duvall zoekt gemoedsrust in dit bitterzoete coming-of-old-agedrama van debutant Aaron Schneider.

Aaron Schneider met Robert Duvall, Sissy Spacek, Bill Murray, Lucas Black, Bill Cobbs

Heeft u zich ooit afgevraagd wie er zoal op uw begrafenis zal komen opdagen en wat daar precies over u zal worden verteld? Felix Bush (Robert Duvall), een krasse knar uit Tennessee die al veertig jaar alleen in zijn boshut woont, duidelijk wel. Wanneer hij eindelijk nog eens het nabijgelegen dorp binnentrekt, heeft hij maar één wens: zijn eigen begrafenis organiseren nu hij nog net kranig genoeg is om die zelf bij te wonen.

Aanvankelijk botst Bush’ excentrieke verzoek op nogal wat weerstand – komt ervan als de overledene in kwestie nog steeds in leven is – maar de opportunistische begrafenisondernemer Quinn heeft wel oren naar zijn plan. Samen met zijn jonge employee Buddy (Lucas Black) brengt hij alles in gereedheid om van Bush’ begrafenis een uniek afscheidsfeestje te maken, inclusief tombola en een spreekgestoelte voor al wie iets goeds of kwaads over de weinig geliefde kluizenaar te vertellen heeft.

Begint een en ander als een droogkomische volkslegende uit de nadagen van de Far West, dan wordt de toon gaandeweg meliger met tal van persoonlijke ontboezemingen, plus een emotionele slotspeech waarin eindelijk duidelijk wordt wat Bush nu precies op zijn verweerde lever heeft liggen. Veel heeft deze losjes op feiten gebaseerde debuutfilm van voormalig cameraman Aaron Schneider niet om het lijf. Bovendien wordt elke rimpel aan emotie nodeloos aangedikt met stereotiepe countryriedeltjes.

Toch heeft deze rustieke zuiderse tearjerker uit de Depressiejaren bij vlagen iets van een bitterzoete doemballade, met dank aan good ole’ Robert Duvall. Op zijn tachtigste is die met voorsprong Hollywoods oudste leading man, maar zijn vitaliteit, subtiliteit en spelplezier spatten in elke scène nog van het scherm. Dat maakt van de an sich nogal karikaturale Bush alsnog een complex personage op zoek naar vergeving en verlossing. Bovendien wordt Duvall omringd door goed volk als Sissy Spacek als diens oude vlam Mattie én door Bill Murray, die als de laconieke begrafenisondernemer nog eens bewijst meer te kunnen dan catatonisch voor zich uit staren.

Een uitzonderlijke film? In geen geval. Een belangrijke film? Nog veel minder. Wel een melancholische kampvuurvertelling met een intimiderende, charmerende en imponerende Robert Duvall.

DAVE MESTDACH

Partner Content