Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Tussen het regisseren, monteren en mixen door probeertGeoffrey Enthoven deze zomer tijd te vinden om aan een boekvan Leon de Winter of Arnon Grunberg te beginnen.En natuurlijk om, zoals het een goede vakidioot betaamt,wat films mee te pikken op het Filmfestival van Oostende.

Je nieuwe film ‘Meisjes’ gaat deze week in première.Tijd voor een welverdiende vakantie?

Niet meteen. Normaal val je als regisseur in een grote leegte zodra je film af is, maar ik moest tijdens het mixen van Meisjes al aan de voorbereiding van een nieuwe film beginnen, kwestie van het scenario op tijd klaar te krijgen. En de dag na Meisjes begon ik alweer te draaien voor een nieuwe reeks op vtm: Dag & Nacht – Hotel Eburon, met onder meer Kevin Janssens. Binnen een week draaien we de piloot en de laatste aflevering, zodat het niet echt het ideale moment is om te luieren. En dan moet ik ook nog eens de festivals afreizen voor Happy Together, mijn vorige film, en Meisjes. De komende maand alleen al zit ik in Montréal en Albanië – al is dat ook wel een goede manier om eens iets van de wereld te zien.

Je eerste promohalte isOostende, waar ‘Meisjes’ het Filmfestival opent.Pik je daar nog wat andere films mee?

My Queen Karo t vanDorothée van den Berghewil ik zeker zien – sowieso probeer ik de films van mijn Vlaamse collega’s te volgen. En Genova r, de nieuwe van Michael Winterbottom, wil ik ook niet missen. Ik ben een grote fan van Winterbottom: op een of andere vreemde manier slaagt hij er altijd in iets te doen wat ik had willen doen of een verhaal te vertellen dat ik had willen vertellen. Trouwens, dat de zomer geen seizoen zou zijn om naar cinema te gaan,geloof ik niet. Als het regent, kun je nergens beter zitten dan in de cinema, en als het warm is, vind je er de ideale verkoeling – cinema’shebben wel degelijk aircotegenwoordig.

Bestaat er zoiets alsideale zomercinema?

Voor mij is dat de cinema van eind jaren 60 en begin jaren 70. The Graduate bijvoorbeeld, maar ook de Franse nouvelle vague of de westerns van Sergio Leone. Ik kan niet meteen zeggen waarom, maar voor mij hangt daar altijd een zomerssfeertje aan.

Durft een filmregisseur ook al eens een boek vastte nemen?

Jonkvrouw van Pat van Beirs en Jean-Claude van Rijcke-ghem – een van descenaristen van Meisjes – ligt klaar, net als Tirza i van Arnon Grunberg – ik vond het tijd dat ik eindelijk eens iets van hem las. En verder dacht ik aan Hoffman’s Honger o van Leon de Winter te beginnen. De Winter is een ongelooflijk goede schrijver, als je het mij vraagt, met fantastische kennis en inzichten in menselijke relaties en de cultuur van een land. Lees één boek van hem, en je hebt meteen weer een aantal jaren levenservaring erbij.

Mogen we je ook op defestivals verwachten?

Ik vrees dat ik niet opPukkelpop zal geraken,maar anders had ik Beirut e graag nog eens live bezig gezien, net als Vitalic u, een Fransman die bijzonder goede elektronische muziek maakt – een mix van elektro en techno. En tot mijn grote spijt heb ik gemerkt dat ikal te laat ben voor Sinéad O’Connor in het Rivierenhof – het concert is uitverkocht. Al sinds Troy – vóór Nothing Compares 2 U dus – was ik een grote fan. Als puber was ik zelfs een beetje verliefd op haar: ik vond het verbazingwekkend hoeveel kracht er uit zo’n frêle meisje kwam, al is de fascinatie tegenwoordig wat gaan rusten..

Geoffrey Enthoven (35),regisseur van onder meer’Vidange Perdue’ en ‘HappyTogether’, opent op 19/8 het Filmfestival van Oostendemet ‘Meisjes’, een ‘dramatische komedie’ met Jan Van Looveren en Marilou Mermans.

GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content