Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Zin in een vree wijs stadsfestival? Vanaf dit weekend kan u tien dagen lang in Gent terecht.

Zin in een vree wijs stadsfestival? Vanaf dit weekend kan u tien dagen lang in Gent terecht.

GESCHIEDENIS De Gentse Feesten zijn het oudste festival van het land. Of Walter De Buck er ook toen al bij was is niet bekend, maar de eerste editie dateert van 1843. Begin 20e eeuw verhuisde de Algemene Kermis, zoals de Feesten toen nog heetten, van Sint-Denijs-Westrem naar de Kouter. De aristocratie flaneerde er over het chique, geplaveide gedeelte, terwijl het plebs door het zand diende te kruipen – een beetje zoals vandaag op T/W Classic. Tegenwoordig bestaan de Gentse Feesten uit verschillende deelfestivals, waaronder Gent Jazz en 10 Days Off, die samen zo’n anderhalf miljoen bezoekers trekken. Volgens de organisatoren goed voor het ‘grootste Europese volksfeest in open lucht’.

EDITIE 165

TICKETPRIJZEN Alle buitenconcerten zijn gratis. Voor comedy- en theatervoorstellingen variëren de ticketprijzen tussen 7 en 21 euro. Voor 10 Days Off kost een dagticket 15 euro in voorverkoop, op Gent Jazz 27 euro.

PROGRAMMA Op een tiental podia vinden honderden concerten, bals en theater- en comedyvoorstellingen plaats. Op uitzonderingen als The Animals, Future Of The Left en The New Pornographers na is de muzikale affiche nagenoeg helemaal Belgisch: Sam Gooris, Garry Hagger en Frank Galan staan er broederlijk naast Girls In Hawaii, The Rhythm Junks, Freaky Age, Monza en De Kreuners. Gert Bettens laat zijn Woodface nog eens zien, Sioen brengt een stel Zuid-Afrikaanse muzikanten mee en uiteraard zijn ook usual suspectsWalter De Buck en Raymond Van het Groenewoud van de partij.

HANDICAPS Voor internationale toppers bent u er aan het verkeerde adres. En wie bij de woorden ‘volks’, ‘ludiek’ en ‘gezellig’ spontaan het zuur krijgt, moet er al helemáál wegblijven.

TROEVEN Met Marktrock, Maanrock, Suikerrock en de Lokerse Feesten zijn er de voorbije decennia een hoop stadsfestivals bijgekomen, maar de Gentse Feesten laten qua sfeer en ambiance de concurrentie nog steeds ver achter zich. Een mens weet bovendien niet waar eerst gekeken. Staat er vlakbij geen groepje te spelen of een DJ te draaien, dan trekt er wel een poppenstoet of straattoneel voorbij. En dat allemaal zo goed als gratis!

Op www.focusknack.be doen onze rockjournalisten de komenden maanden verslag vanop ’s lands belangrijkste festivals.Voor nóg meer festivalnieuws kan u in onze Poplounge terecht.

Vincent Byloo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content