Geneviève Castrée: getormenteerd in beeld en klank

Enkele weken geleden, op 9 april, zou Geneviève Castrée 36 geworden zijn. Haar overlijden vorige zomer bleef onderbelicht, maar met Castrée verloor zowel de muziek- als de grafische wereld een veelzijdig talent.

Castrée – née Gosselin – groeide op in Québec, en werd opgevoed door haar alleenstaande, aan alcohol verslaafde moeder. Mede door de Kuifje-strips van de Belg Hergé ontwikkelde ze al vanaf haar negende een passie voor tekenen. Een andere, duidelijkere inspiratiebron was haar oudere landgenote Julie Doucet, van wie ze enkele stijlelementen overnam, zoals de grote, dierlijke ogen van de personages en de cursieve, met de hand geschreven teksten. Op haar achttiende bracht Castrée bij de Canadese uitgeverij L’Oie de Cravan – gespecialiseerd in poëzie en surrealisme – een eerste tekenboek uit: Lait frappé. Voor haar derde strip, Pamplemoussi, ging ze in 2004 in zee met het gereputeerde Drawn & Quarterly.

Pamplemoussi was ook het eerste muzikale experiment voor Castrée, die in haar puberjaren troost zocht en vond in de punkscène. Het album bij de strip bestond uit donkere, bezwerende baslijnen en aanzwellende vioolfinales, afgewisseld met speelsere passages op piano of zelfs blokfluit. De depressies waarmee ze al sinds haar kindertijd worstelde, kwamen zowel in beeld als klank tot uiting. Hetzij via zwart-witillustraties die de conversaties met haar labiele moeder weergaven, hetzij via surreële natuurelementen die als metafoor voor haar mentale staat dienden. Het intimistische, culminerende tekenboek Susceptible oogstte in 2013 internationaal lof en wordt gezien als haar beste werk. Oprichter Chris Oliveros noemde Susceptible een van de beste boeken die D&Q ooit uitbracht.

De poëziebundel Maman sauvage (2015) werd haar laatste gepubliceerde werk als tekenares, Fleuve uit datzelfde jaar haar laatste muzikale worp. Als Woelv (2004-2007) en nadien Ô Paon (2007-2016) bracht ze in totaal acht platen uit. Na de bevalling van haar eerste kindje begin 2015 laste Castrée een professionele break in. Vier maanden later werd bij haar pancreaskanker vastgesteld. Op 9 juli 2016 overleed ze.

(M.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content