SCARFACE,THE SEQUEL Tony Montana heeft de kogelregen overleefd. Aan u om zijn criminele imperium herop te bouwen.

Scarface: The World is Yours

PC, PS2, XBOX, PSP

RADICAL ENT. / VIVENDI UNIVERSAL

GAMEPLAY 8 l GRAFIEK 7 l GELUID 9

Een videogame rond een filmpersonage waarvan je weet dat het op het einde vakkundig tot gatenkaas wordt herleid? Er zijn motiverender gamescenario’s te bedenken, en dat hebben de ontwikkelaars van Scarface: The World is Yours dan ook gedaan. Ze verplaatsten het legendarische vuurgevecht uit Brian De Palma’s gangsterklassieker uit 1983 naar het begin van het verhaal, en laten Tony Montana levend ontkomen – zij het met niets meer dan zijn kleren en zijn pitbullmentaliteit.

In The World is Yours kruip je in de huid van de vuilbekkende Cubaanse cocaïne- cateraar, die Miami wijk voor wijk opnieuw onder zijn controle tracht te krijgen. Het spel verloopt volgens de beproefde Grand Theft Auto-formule: in een uitgestrekt virtueel Miami voer je een eindeloos aantal missies uit waarbij je naar hartenlust voertuigen kunt opeisen, door de straten scheuren en de artillerie laten knallen. Aldus bouw je, rivaliserende bendes op de knieën dwingend en de politie in zijn gezicht uitlachend, je reputatie op.

Scarface geeft de doorsnee GTA-kloon echter het nakijken met een aantal spelmechanismen die een veel gestroomlijndere gameplay garanderen: zo kun je met een telefoontje je wagen tot op je huidige locatie laten brengen, zodat je nooit nodeloos moet backtracken. Ook apart zijn de vele minigames die je reflexen en timing op de proef stellen, en die beslissend zijn voor slagen of falen bij het sluiten van drugdeals, het bluffen tegenover de politie of het witwassen van drugsgeld. De nadruk ligt sterk op de factor ‘ballen’, in meer dan één opzicht: Tony Montana is bij ons weten de enige gamefiguur die zijn blaffer kan richten op de linkertestikel van zijn doelwit. En in welke game hadden de vuurgevechten en achtervolgingen ooit tot doel je mansion te voorzien van dure kitch en een tijger in je tuin?

De grootste prestatie van de makers blijft echter hun feilloze weergave van Montana. Motoriek, gelaatsuitdrukkingen, zelfs de (duizenden) lijnen dialoog-met-hoog-schuttingtaalgehalte: ze zitten de übergangster als gegoten. Voor die dialogen werd dan ook niet voor niets een beroep gedaan op door Al Pacino himself geselecteerde stemacteurs. Daarnaast leende ook nog een all star cast van een kleine honderd beroemdheden zijn stem aan deze game, van acteurs uit de originele film tot Ricky ‘The Office’ Gervais, James Woods, Ice-T, Oliver Platt, Michael York en Elliot Gould.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content