Onderaards gevaar – In de grond is niemand slecht, maar helaas komen de griezels genaamd Locust horde eruit gekropen. aan u om ze voorgoed te begraven.

Gears of War

XBOX 360

EPIC GAMES/ MICROSOFT GAME STUDIOS

GAMEPLAY 10 l GRAFIEK 9 l GELUID 9

Vergeet ‘Independence Day’: in Gears of War draait het allemaal om ‘Emergence Day’ en komen de belagers niet vanuit de ruimte maar van onder de aardkorst gekropen. De Locust Horde, een ras griezels dat zich daar eeuwen schuilhield, acht in de nabije toekomst de tijd rijp om de mensheid van het planeetoppervlak te vegen. Aan u de eer om ze weerwerk te bieden in de persoon van Marcus Fenix – een ‘gear’ oftewel lid van de militaire arm van de plaatselijke dictatuur – en ze opnieuw en dit keer voorgoed te begraven.

Deze shooter kiest niet voor de run-and-gun- maar voor de stop-and-pop-aanpak. Je rent dus niet kamikazegewijs rond terwijl je schiet op alles wat beweegt, nee, je sprint en duikt van schuilplaats naar schuilplaats om van daaruit de vijand te bestoken. Ondanks zijn grauwgrimmige look is Gears of War een van de grafisch indrukwekkendste games ooit op de Xbox 360. De onderdompeling is totaal, de actie loopt over van de spektakelmomenten en de vuurgevechten zijn van een intensiteit die menige andere game in dit genre tot voorbeeld strekt. De paniek van je teamgenoten en de razernij van de tegenstander zijn haast tastbaar: je kunt eerste hulp toedienen aan gevallen kameraden, tegenstanders van veraf een kogel door het hoofd jagen, of ze na een sluw flankmanoeuvre van heel dichtbij met je kettingzaagbajonet tot charcuterie herleiden.

De singleplayercampagne verloopt vrij rechtlijnig, maar allerlei trucjes weten dat overtuigend te maskeren waardoor de herspeelbaarheid – zeker in een hogere moeilijkheidsgraad – gegarandeerd is. Het verrassend sterk uitgewerkte multiplayerluik biedt nog meer speelplezier. Zo kan je elkaar met in totaal acht spelers solo of in teamverband te lijf gaan.

Extra leuk is de mogelijkheid om, met behulp van het onlangs gelanceerde Xbox 360-cameraatje, je spelpersonage je eigen gezicht aan te meten. Maar minstens zo interessant is de mogelijkheid om je met een vaste makker zij aan zij doorheen de hele singleplayercampagne te worstelen. Hij kan op gelijk welk moment in (en weer uit) het spel springen als je vriend en collega-gear Dom, zonder dat je hiervoor de sessie hoeft te onderbreken. Shooterfanaten met een Xbox 360 die de hele eindejaarsperiode willen doorkomen met één game: zoek niet verder.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content