De weg naar de vrijmoedigheid van Queer as Folk was bezaaid met hindernissen, censuur, zelfhaat en valse schroom. Drie decennia van gay-mijlpalen in het (overwegend Amerikaanse) televisiefeuilleton.

All in the Family (1971)

In de populaire baanbrekende serie figureert een voetballer die de aartsconservatieve Archie Bunker (Carroll O’Connor) avances maakt.

An American Family (1973)

Cinéma vérité op de niet-commerciële zender PBS (Public Broadcasting System), in deze reeks over de Loud-familie. In de tweede episode onthult zoon Lance zijn homoseksualiteit aan zijn familie en aan tv-kijkend Amerika.

Soap (1977)

De scherpe daytime soap introduceert de jonge komiek Billy Crystal als Jodie Dallas, de homo van dienst in een hilarisch gestoord gezin.

Dynasty (1981)

Super trash soap van de jaren tachtig. Biseksuele telg Steven Carrington (eerst gespeeld door Al Corely, na drastische plastische chirurgie door Jack Coleman) is het zwarte schaap in de stinkend rijke familie, maar hij wordt door dik en dun gesteund door zijn moeder Alexis, gespeeld door Überbitch Joan Collins. De eerste kus van Steven en zijn hartsvriend Luke maakt furore.

Brideshead Revisited (1981)

Britse prestigeverfilming van roman van Evelyn Waugh waarin geen enkele poging wordt gedaan om de homo-erotische aantrekkingskracht tussen Jeremy Irons en Anthony Andrews te verdoezelen.

Cagney and Lacey (1982)

Hoewel de personages van Christine Cagney (Sharon Gless) en Mary-Beth Lacey (Tyne Daly) allesbehalve de gelijkslachtige liefde zijn toegedaan, maakt deze eerste tv-serie over een team van politievrouwen van de twee actrices lesbische iconen. Sharon Gless weet duidelijk waar haar meest devote fans zaten: ze speelt nu in de Amerikaanse versie van Queer as Folk de rol van Michaels overenthousiaste moeder.

CBS Tony Awards (1984)

Harvey Fierstein (de schrijver en hoofdrolspeler uit Torch Song Trilogy) schokt Amerika door tijdens de uitreiking van de Tony Awards (de oscars van Broadway zeg maar) zijn minnaar te bedanken.

An Early Frost (1985)

NBC zendt de eerste televisiefilm over aids uit, geschreven en geproduceerd door Ron Cowen en Daniel Lipman, het team van de Amerikaanse versie van Queer as Folk.

Golden Girls (1985)

In deze Amerikaanse sitcom over vier dames van rijpere leeftijd die eenzelfde overgedecoreerde woning delen, komen weinig homoseksuele personages voor (afgezien van af en toe een lesbische kennis) maar door de hoge campfactor is dit een heel geliefde serie in gay-kringen.

thirty-something (1989)

De aflevering in deze yuppieserie waarin twee mannelijke minnaars in bed liggen te praten, leidt tot een advertentieboycot die ABC één miljoen dollar kost.

Beverly Hills 90210 (1990)

Uiteraard wordt de serie die ons Jason Priestley en Luke Perry schenkt door homo’s wereldwijd geapprecieerd, ook al wordt het onderwerp consequent uit de serie geweerd: in twee seizoenen is er maar één aflevering over homoseksualiteit. En dat voor een reeks die pretendeert te gaan over de echte problemen waar zoekende en experimenterende tieners mee worstelen.

Absolutely Fabulous (1992)

Satirisch portret van het Londense mediawereldje in de jaren tachtig rond het monsterverbond tussen de tragische trendy moeder Edina Monsoon (Jennifer Saunders) en de aan champagne en drugs verslaafde nymfomane Patsy (Joanna Lumley). Absolutely Fabulous wordt meteen door de homogemeenschap omarmd, het aparte ‘Sweety Darling’taaltje gretig overgenomen.

Roseanne (1994)

De vraag of Roseanne en Mariel Hemingway elkaar al of niet op de lippen zullen kussen wordt maximaal gehypet, de adverteerders laten het niet afweten en de bewuste episode haalt de hoogste kijkcijfers van het seizoen.

Amistead Maupin’s Tales of the City (1994)

De tv-bewerking van Amistead Maupins romancyclus gegroeid uit een vervolgverhaal in de krant San Francisco Chronicle trok miljoenen kijkers. We zien alles door de bril van een jonge naïeve secretaresse uit de midwest die in de jaren zeventig in San Francisco, het Mekka van de homo’s, aanbelandt. Ondanks hoge ratings weigert PBS de sequel te financieren.

Melrose Place (1994)

De eerste gay-kus in deze serie over welgeschapen Californische hedonisten lokt protesten uit van conservatieve groepen en schrikt adverteerders af.

Ellen (1997)

De eigen show van stand-up comédienne Ellen DeGeneres was een lesbisch festijn lang voor de officiële coming-out van haarzelf en haar personage Ellen Morgan. De beruchte Puppy-episode van 30 april 1997 wordt opgeluisterd met een rits gaststerren (van Oprah Winfrey tot kd lang) die absoluut hun steun willen betuigen aan Ellen. De spectaculaire aankondiging van de deskundig geplande onthulling van iets wat iedereen al lang wist veroorzaakt niettemin grote mediaheisa en bezorgt de aflevering een recordaantal van 260 miljoen kijkers.

Will & Grace (1998)

Eerste tv-reeks van een groot network met een homo in de hoofdrol (naast zijn beste vriendin) die mainstream-succes oogst.

Sex and the City (1998)

De vier New Yorkse dames uit deze wereldwijde hitserie mogen dan nog hetero zijn (afgezien van een of ander zijstapje dat nu eenmaal bij het experimenteren hoort), deze reeks over het leven als een grote speurtocht naar liefde, seks en fabelachtige shopping in Manhattan, laat weinig homo’s onberoerd. Carrie heeft ook de onvermijdelijke beste-vriend-die-zo-is, Sheldon, een voetfetisjist waar Imelda Marcos een puntje kan aan zuigen.

Queer as Folk (1999)

Grensverleggend Brits tv-drama over drie homo’s, hun vrienden, hun scharrels en hun familie.

De eerste goed gedocumenteerde en geobserveerde serie waarin alles draait om de levensstijl en de seksuele promiscuïteit van jongens onder elkaar.

Door Mieke Debruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content