VANAF VRIJDAG 2/9 OP PRIME

KORT Lord of the Kingdoms

WAT? Een reeks over de epische strijd in een fictieve wereld ‘waar de zomers decennialang duren en de winters een heel leven in beslag kunnen nemen’, vol bloederige gevechten, familiale twisten en personages met namen als Robert Baratheon, Daenerys Targaryen of Theon Greyjoy: voor fans van The Lord of the Rings die snakken naar een portie fantasy en niet meer kunnen wachten tot The Hobbit, komt Game of Thrones als geroepen. Net als The Lord of the Rings is de serie gebaseerd op een reeks fantasyboeken: A Song of Ice and Fire van George R.R. Martin, dat bij ons vertaald werd als Het Lied van IJs en Vuur. Het verhaal speelt zich af in de fictieve werelden van Westeros en Essos en vertelt hoe er na de dood van koning Robert tussen de mogelijke troonopvolgers een machtsstrijd is uitgebroken. Goed, dat is een erg beknopte samenvatting, want zoals alle fantasyboeken is A Song of Ice and Fire een kluwen van verhalen vol bizarre personages, magische werelden en roemruchte dynastieën. In 1996 publiceerde Martin het eerste boek, A Game of Thrones, van wat een trilogie moest worden, maar vijftien jaar en een kleine tien boeken verder is de man nog steeds niet uitverteld.

George R.R. Martin begon zijn carrière als scenarist voor tv-series: hij werkte onder meer mee aan de re-make van The Twilight Zone uit de jaren 80 en aan de fantasyreeks Beauty and the Beast. Begin jaren 90 sloeg hij de poorten van Hollywood echter achter zich dicht, gedesillusioneerd door de vele afwijzingen die hij had moeten slikken en de manier waarop zijn ideeën steevast werden afgezwakt ten behoeve van het grote publiek. Hij begon aan A Song of Ice and Fire met de intenties om zijn verhaal te vertellen zoals hij het zelf wilde, ongeacht of hij daarmee een groot publiek zou bereiken of niet. Vandaag is het epos in meer dan twintig talen vertaald en zijn er ruim vijftien miljoen boeken van de reeks verkocht – waarvan ongeveer de helft in de VS. Martin haalde zijn gram op Hollywood pas echt toen HBO bij hem kwam aankloppen om A Song of Ice and Fire in een tv-serie te gieten.

DE MOEITE WAARD?Game of Thrones ging in april van start op HBO, en gezien de populariteit van de boekenreeks waren de verwachtingen bij critici en lezers erg hooggespannen. De eerste aflevering werd zo goed onthaald dat HBO daags nadien meteen al een tweede reeks bestelde, en ook daarna bleef Game of Thrones lof en prijzen oogsten – de reeks kreeg dertien nominaties voor de Emmy’s. Dat is ook verdiend, want HBO is er net zoals bij westernserie Deadwood in geslaagd om een genrereeks te maken die ook mensen die niet echt van het genre houden, kan aanspreken. Game of Thrones bevat alle elementen die je bij een fantasyserie kunt verwachten – een uitgebreide en soms moeilijke mythologie, plechtstatige dialogen… – maar de donkere verhalen over machtsmisbruik en nietsontziende ambitie geven de reeks een universeel karakter. Bovendien ziet de serie, die vooral in Noord-Ierland is opgenomen, er geweldig uit. Dat mag ook wel, als je weet dat de tien afleveringen uit het eerste seizoen samen een dikke vijftig miljoen dollar hebben gekost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content